Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Witold Waszczykowski na posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych (FAC) w Luksemburgu (komunikat)

03.04.2017, 20:08aktualizacja: 03.04.2017, 20:08

– MSZ informuje:

– Mówiliśmy o wielu kryzysach, które otaczają Europę, w Syrii, w Libii, w Jemenie. Spotkaliśmy się z sekretarzem generalnym Ligi Państw Arabskich, który informował nas o sytuacji na Bliskim Wschodzie – poinformował minister Witold Waszczykowski po zakończeniu obrad Rady do Spraw Zagranicznych, które odbyły się w poniedziałek w Luksemburgu.

W czasie obrad ministrowie odnieśli się do wspólnego komunikatu Wysokiej Przedstawiciel i Komisji Europejskiej „Elementy strategii UE na rzecz Syrii” z 14 marca br., który wraz z konkluzjami Rady wskazuje główne kierunki strategii UE na rzecz zakończenia wojny w Syrii. Szefowie resortów dyplomacji państw UE potwierdzili gotowość Wspólnoty do dalszego wsparcia humanitarnego dla ludności syryjskiej oraz długofalowej pomocy w odbudowie Syrii, pod warunkiem rozpoczęcia procesu transformacji politycznej kraju. Minister Waszczykowski zapowiedział, że Polska jest gotowa włączyć się w te działania. – Aktualnym priorytetem powinna być kontynuacja pomocy humanitarnej. Polska aktywnie angażuje się w pomoc syryjskim uchodźcom w regionie – przypomniał.

Szefowie dyplomacji państw UE omówili dziś także przygotowania do konferencji w sprawie wsparcia dla przyszłości Syrii i regionu, która odbędzie się 5 kwietnia 2017 r. w Brukseli. – Będziemy informować o naszej pomocy humanitarnej, będę deklarował dalszą pomoc, również finansową – zapowiedział w rozmowie z dziennikarzami szef MSZ, który weźmie udział w środowej konferencji.

– Jesteśmy zaniepokojeni zagrożeniami dla bezpieczeństwa i rosnącymi potrzebami humanitarnymi w Jemenie. Po kilku latach konfliktu Jemen znajduje się na skraju całkowitego upadku, niosąc poważne zagrożenie dla stabilności regionu – powiedział minister Waszczykowski podczas drugiej sesji Rady, której głównym tematem była sytuacja humanitarna w Jemenie. W czasie sesji ministrowie zadeklarowali pełne wsparcie UE dla wysiłków podejmowanych pod auspicjami ONZ na rzecz wznowienia negocjacji i wypracowania porozumienia politycznego, które doprowadzi do zakończenia walk.

W dyskusji na temat sytuacji w Libii ministrowie odnieśli się do pierwszego spotkania tzw. Kwartetu na rzecz Libii, złożonego z przedstawicieli UE, Ligii Państw Arabskich, ONZ i Unii Afrykańskiej. Działania Kwartetu służyć mają poprawie koordynacji działań społeczności międzynarodowej i partnerów regionalnych na rzecz wsparcia Libii. W tym kontekście minister Waszczykowski przedstawił informację na temat niedawnej wizyty szefa libijskiej dyplomacji Mohameda Tahera Hamoudy Siali w Warszawie. – Podczas wizyty Polska podkreśliła wsparcie dla stabilizacji wewnętrznej, suwerenności i integralności terytorialnej Libii – zaznaczył szef polskiego MSZ.

Szef polskiej dyplomacji uczestniczył również w lunchu roboczym z udziałem Sekretarza Generalnego Ligii Państw Arabskich Ahmeda Aboula Gheita. Podczas spotkania omówiono współpracę obu organizacji na rzecz poprawy sytuacji bezpieczeństwa i zapewnienia stabilizacji na Bliskim Wschodzie. – Konieczne jest aktywne zaangażowanie organizacji w rozwiązywanie kluczowych wyzwań w regionie Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Oczekujemy większego zaangażowania państw arabskich w działania na rzecz politycznego rozwiązania konfliktów w regionie i wsparcia dla milionów ludzi potrzebujących pomocy humanitarnej – powiedział minister Waszczykowski.

kom/ flo/

Data publikacji 03.04.2017, 20:08