Polityka i społeczeństwo

MSZ: minister Witold Waszczykowski na posiedzeniu Rady do Spraw Zagranicznych (FAC) w Brukseli (komunikat)

16.05.2017, 01:47aktualizacja: 16.05.2017, 01:47

- MSZ informuje:

Wdrażanie Globalnej Strategii UE (EUGS) w obszarze bezpieczeństwa i obrony, sytuacja w Rogu Afryki, relacje UE-Afryka oraz Partnerstwo Wschodnie były głównymi tematami dyskusji ministrów spraw zagranicznych państw członkowskich UE podczas poniedziałkowego posiedzenia Rady do Spraw Zagranicznych w Brukseli.

W czasie pierwszej sesji Rady ministrowie omówili dotychczasowe postępy we wdrażaniu EUGS w obszarze bezpieczeństwa i obrony. Minister Waszczykowski pozytywnie ocenił dotychczasowe wdrażanie EUGS. – Nasz wspólny cel to właściwe przygotowanie UE do szybkiej odpowiedzi na zagrożenia i wyzwania bezpieczeństwa – zaznaczył szef MSZ. Dodał również, że kluczowy jest rozwój zdolności UE i koordynacja z NATO, aby uniknąć dublowania działań tych organizacji. – Zacieśnianie współpracy obronnej powinno być korzystne dla wszystkich państw członkowskich, bez tworzenia "ekskluzywnych kręgów" – powiedział minister Waszczykowski. Kontynuacją debaty szefów dyplomacji będzie dyskusja ministrów obrony 18 maja 2017 roku.

Dyskusja o sytuacji politycznej i bezpieczeństwa w Rogu Afryki była głównym tematem drugiej sesji Rady. Ministrowie zgodzili się, że ten region potrzebuje natychmiastowej pomocy ze strony społeczności międzynarodowej w celu zakończenia kryzysu humanitarnego, który dotknął już około 15 mln ludzi. – Konflikty w tym regionie są głównym powodem obecnej katastrofy humanitarnej. Przyczyniają się też do migracji ludności i wzrostu zagrożenia terroryzmem – zauważył minister Waszczykowski. Polska rozwija współpracę z tym regionem, czego potwierdzeniem była niedawna wizyta prezydenta Andrzeja Dudy w Etiopii.

– Mamy nadzieję, że listopadowy szczyt UE-Afryka w Abidżanie otworzy nowy etap we współpracy z Afryką. Oba kontynenty łączą wspólne wyzwania – niestabilność i konflikty, nielegalna migracja, terroryzm. Tematy szczytu – potrzeby afrykańskiej młodzieży i migracje – odzwierciedlają główne problemy kontynentu – powiedział minister Waszczykowski. – Współpraca UE-Afryka musi być korzystna dla obu stron – wsparcie UE dla bezpieczeństwa, stabilności i rozwoju państw afrykańskich w zamian za konkretne działania Afryki na rzecz kontroli nielegalnej migracji – dodał szef polskiej dyplomacji. Dalszą współpracę ministrowie omówili także podczas lunchu roboczego z przewodniczącym Komisji Unii Afrykańskiej Moussą Faki Mahamatem. – Polska jest otwarta na przyjazną i partnerską współpracę z Unią Afrykańską, co podkreślił prezydent Duda podczas pierwszego w historii wystąpienia polskiego prezydenta na forum tej organizacji. Doceniamy rosnącą aktywność UA w zakresie stabilizacji kontynentu – powiedział szef MSZ.

Ministrowie omówili również perspektywy współpracy Unii z partnerami z Europy Wschodniej. – Wiele miejsca poświęciliśmy sytuacji na Ukrainie, konfliktowi, przemianom, reformom ukraińskim - w kontekście przygotowywanego na jesień szczytu Partnerstwa Wschodniego. (…) Szczyt w Brukseli będzie okazją do oceny projektu i przyjęcia narracji w sprawie przyszłości. Polska dąży do uznania "europejskich aspiracji" partnerów. Dostrzegamy sukcesy PW: implementacja umów stowarzyszeniowych i liberalizacja wizowa z Gruzją, Mołdawią i Ukrainą, a także dążenie Armenii, Azerbejdżanu i Białorusi do pogłębienia relacji z UE – wymienił szef polskiej dyplomacji.

Przy okazji posiedzenia Rady, z inicjatywy Polski w ramach prezydencji w Grupie Wyszehradzkiej, odbyło się śniadanie w formule „Grupy Przyjaciół Ukrainy” z udziałem ukraińskiego ministra spraw zagranicznych Pawło Klimkina, Wysokiej Przedstawiciel Federiki Mogherini oraz szefów dyplomacji krajów UE. Spotkanie było okazją do dyskusji na temat sytuacji na Ukrainie. – Owocne dyskusje "Grupy Przyjaciół Ukrainy" potwierdziły szczególną rolę Polski w rozwoju relacji Unii z Ukrainą. Z satysfakcją oczekujemy zniesienia wiz dla Ukraińców. Ma to symboliczne i praktyczne znaczenie oraz potwierdza wiarygodność obietnic UE – powiedział szef MSZ.

W poniedziałek w Brukseli minister Waszczykowski odbył również konsultacje dwustronne ze swoimi odpowiednikami z Wielkiej Brytanii, Słowacji i Rumunii.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe.(PAP)

kom/ mmi/

Data publikacji 16.05.2017, 01:47