Polityka i społeczeństwo

MSZ: Minister Zbigniew Rau weźmie udział w spotkaniu szefów dyplomacji Trójkąta Weimarskiego (komunikat)

09.09.2021, 10:43aktualizacja: 09.09.2021, 11:53

MSZ informuje:

W piątek 10 września 2021 roku w Weimarze odbędzie się, na zaproszenie ministra spraw zagranicznych Niemiec, rocznicowe spotkanie szefów dyplomacji w formacie Trójkąta Weimarskiego. W rozmowach, których tematem przewodnim będzie 30. rocznica powołania tego formatu, udział wezmą ministrowie spraw zagranicznych: Francji - Jean-Yves Le Drian, Niemiec – Heiko Maas i Polski - prof. Zbigniew Rau.

Wśród tematów zaplanowanych dyskusji znalazły się najbardziej aktualne zagadnienia międzynarodowe. Poprzednie spotkanie szefów dyplomacji państw Trójkąta Weimarskiego, z udziałem ministra Zbigniewa Raua, odbyło się 15 października 2020 roku w Paryżu.

Trójkąt Weimarski powołany został w sierpniu 1991 roku w Weimarze przez ówczesnych ministrów spraw zagranicznych Polski – Krzysztofa Skubiszewskiego, Francji – Rolanda Dumasa i Niemiec – Hans-Dietricha Genschera. Jego utworzenie miało na celu przezwyciężenie podziałów Europy poprzez integrację Polski ze strukturami europejskimi i euroatlantyckimi. Cel ten został osiągnięty poprzez przystąpienie Polski do NATO, a następnie do UE.

Obecnie Trójkąt Weimarski stanowi miejsce konsultacji i wypracowywania wspólnych stanowisk w ważnych sprawach polityki europejskiej. Celowi temu służą polityczne rozmowy na różnych szczeblach administracji rządowej. W kolejnych latach współpraca weimarska rozszerzona została o kontakty parlamentarzystów Polski, Francji i Niemiec.

ero/ godl/

Data publikacji 09.09.2021, 10:43