Polityka i społeczeństwo

MSZ: myśliwiec Polskich Sił Powietrznych we Francji będzie eksponowany w Polsce (komunikat)

30.04.2015, 11:53aktualizacja: 30.04.2015, 11:53

- MSZ informuje:

Dzięki staraniom polskiej dyplomacji, wysiłkom przedstawicieli Ministerstwa Obrony Narodowej oraz zaangażowaniu agencji lotniczej Altair, w Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie pojawi się zabytkowy francuski myśliwiec z czasów II Wojny Światowej Caudron CR.714 Cyclone. Na tym modelu polscy piloci bronili francuskiego nieba w 1940 r. Uroczystość przekazania myśliwca przez Finlandię odbyła się 29 kwietnia na lotnisku w Utti.

W ten model myśliwca wyposażony był wiosną 1940 r. I/145 Polski Dywizjon Myśliwski Warszawski, który w powietrznych bojach nad Francją strącił 12 hitlerowskich maszyn na pewno i 2 prawdopodobnie. Do muzeum w Krakowie w formie wieloletniego depozytu trafi jeden z dwóch zachowanych na świecie egzemplarzy samolotu. Oba do tej pory znajdowały się w Finlandii, gdzie trafiły w początkowej fazie wojny i miały być wykorzystywane w wojnie obronnej, toczonej po zaatakowaniu tego kraju przez ZSRR. Zabytek będzie udostępniony zwiedzającym w ramach wystawy czasowej upamiętniającej 70-lecie zakończenia II Wojny Światowej. Po zakończeniu ekspozycji samolot zostanie poddany konserwacji i przywrócony do stanu dawnej świetności przy ścisłej współpracy fińskiego Muzeum Lotnictwa (Keski-Suomen Ilmailumuseo).

Duże znaczenie dla uzyskania zgody na umieszczenie myśliwca Caudron w krakowskim muzeum miało osobiste zaangażowanie w przedsięwzięcie prezydenta Bronisława Komorowskiego. Z kolei szef MON Tomasz Siemoniak jako pierwszy zainicjował sprawę pozyskania historycznego eksponatu dla Polski 7 lutego 2014 r. podczas spotkania ze swym fińskim odpowiednikiem.

kom/ azb/

Data publikacji 30.04.2015, 11:53