Polityka i społeczeństwo

MSZ: nominacja dla ambasadora RP w Królestwie Danii (komunikat)

26.08.2015, 17:49aktualizacja: 26.08.2015, 17:49

- MSZ informuje:

Minister Grzegorz Schetyna wręczył 26 sierpnia Henryce Mościckiej-Dendys nominację Prezydenta RP na nowego ambasadora RP w Królestwie Danii.

Wręczając nominację Henryce Mościckiej-Dendys minister Schetyna przypomniał, że Polskę i Danię łączą bliskie relacje. - W ostatnich latach relacje polsko-duńskie są doskonałe. Łączą nas zbliżone stanowiska w sprawach polityki bezpieczeństwa, wzmacniania wschodniej flanki NATO, przyszłości Unii Europejskiej i rozwoju regionu Morza Bałtyckiego – dodał szef polskiej dyplomacji podczas uroczystości. Minister Grzegorz Schetyna podziękował Henryce Mościckiej Dendys za dotychczasową współpracę i podkreślił, że „doświadczenie Pani Minister Mościckiej – Dendys w kreowaniu polityki regionalnej w obszarze bałtyckim zostaną doskonale wykorzystane dla rozwinięcia relacji między Polską a Danią.”

Henryka Mościcka – Dendys - Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Rzeczypospolitej Polskiej w Królestwie Danii

W Ministerstwie Spraw Zagranicznych od 2002 r. Pełniła m.in. funkcje Naczelnika Wydziału Koordynacji w Departamencie Unii Europejskiej MSZ oraz eksperta w biurze Komisarza ds. demokratycznego rozwoju Rady Państw Morza Bałtyckiego w Kopenhadze (2003 r.). W okresie od 2007 r. do 2011r. pracowała jako I sekretarz, a następnie radca w Ambasadzie RP w Berlinie. W latach 2011-2012 była Zastępcą Dyrektora Departamentu Polityki Europejskiej ds. instytucjonalnych i Europy Północnej. Od sierpnia 2012 r. do kwietnia 2013 r. pełniła funkcję Dyrektora Departamentu Polityki Europejskiej. Od kwietnia 2013 r. pełniła funkcję podsekretarza stanu ds. parlamentarnych, polityki europejskiej i praw człowieka w MSZ. Henryka Mościcka-Dendys jest doktorem nauk prawnych. Absolwentką prawa i filologii klasycznej na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach. Doktorat z zakresu prawa międzynarodowego obroniła na Wydziale Prawa i Administracji Uniwersytetu Warszawskiego (2007 r.). Zasiada w Radzie Fundacji Współpracy Polsko-niemieckiej. Zna język niemiecki, angielski i rosyjski.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 26.08.2015, 17:49