Polityka i społeczeństwo

MSZ: nominacja dla nowego ambasadora RP w Mołdawii (komunikat)

15.09.2017, 17:24aktualizacja: 15.09.2017, 17:24

-MSZ informuje:

Wiceminister spraw zagranicznych Bartosz Cichocki wręczył dzisiaj w imieniu Prezydenta RP nominację ambasadorską dla Bartłomieja Zdaniuka, który będzie reprezentował Polskę w Republice Mołdawii.

Ambasador Bartłomiej Zdaniuk jest absolwentem Instytutu Nauk Politycznych Uniwersytetu Warszawskiego, a także Instytutu Studiów Politycznych w Paryżu (Sciences Po Paris). W 2003 r. obronił pracę doktorską na Wydziale Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW, a w 2014 r. uzyskał habilitację na podstawie monografii Konsolidacja państwa w Republice Mołdawii, na Wydziale Nauk Politycznych i Studiów Międzynarodowych UW.

Jest autorem artykułów naukowych i publikacji książkowych, m.in.: Konstytucja Republiki Mołdawii, Wybory parlamentarne we Francji 1789-1914. Problem reprezentatywności wyboru, Historia do 1918 roku. Perspektywa kulturowo-cywilizacyjna. Pod jego redakcją ukazały się także publikacje: Becoming Europeans in Central Eastern Europe: National Identity Construction After 2004 i Polska i Ukraina. Próba analizy systemu politycznego. Od 2005 r. Bartłomiej Zdaniuk związany jest z Instytutem Nauk Politycznych UW, pełnił również funkcję „profesora goszczącego” w Instytucie Studiów Politycznych w Lyonie. W latach 1998-2016 był koordynatorem kolejnych edycji programu Erasmus w Instytucie Nauk Politycznych UW. Od 2012 r. jest członkiem University Association for Contemporary European Studies i International Political Science Association, gdzie od 2016 r. przewodniczy komitetowi badawczemu „Demokratyzacja w perspektywie porównawczej”.

W latach 2014-2016 Bartłomiej Zdaniuk uczestniczył jako krótkoterminowy obserwator międzynarodowy OBWE podczas wyborów parlamentarnych i prezydenckich w Republice Mołdawii. Biegle włada czterema językami: rumuńskim, francuskim, angielskim i rosyjskim, zna także język ukraiński i białoruski.

kom/ nmk/ skr/

Data publikacji 15.09.2017, 17:24