Polityka i społeczeństwo

MSZ: nowa siedziba konsulatu RP w Londynie (komunikat)

17.09.2014, 18:07aktualizacja: 17.09.2014, 18:07

- MSZ informuje:

Minister Radosław Sikorski otworzył w środę nowoczesną siedzibę Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, który obsługuje kilkuset interesantów dziennie.

- Przez pryzmat konsulatu Polacy mieszkający zagranicą i obcokrajowcy nabierają zdania o naszym kraju - stwierdził szef polskiej dyplomacji. - Mam nadzieję, że ten nowoczesny budynek i jego pracownicy będą świadczyć o Polsce jak najlepiej.

W trakcie uroczystości szef polskiej dyplomacji wręczył odznaki Bene Merito za promowanie dobrego imienia Polski w świecie dr. Krzysztofowi Barbarskiemu, prezesowi Instytutu Polskiego w Londynie oraz dr. Andrzejowi Suchcitzowi, historykowi i wydawcy dokumentów archiwalnych.

Minister Sikorski przypomniał, że sam przez osiem lat był uchodźcą politycznym w Wlk. Brytanii. - Dziś Polacy wyjeżdżają z kraju z innych powodów, ale mam nadzieję, że ten budynek pokaże im, że warto pójść w moje ślady i wrócić - stwierdził. - Polski urząd może być nie gorszy od brytyjskiego, a czasem może nawet lepszy.

Liczba Polaków w Wlk. Brytanii szacowana jest na ok. 800 tys. Wyspy Brytyjskie stają się państwem docelowym dla wielu obywateli polskich poszukujących za granicą pracy. Należą oni do jednej z trzech największych grup napływowych. Jednocześnie w ostatnich 10 latach następował gwałtowny wzrost liczby klientów obsługiwanych przez Wydział Konsularny Ambasady RP w Londynie. Dla przykładu w 2013 r. wydano w nim ponad 43 tysiące dokumentów paszportowych.

Budynek nowej placówka o nazwie Bravura House w londyńskim CITY to kamienica z początku XX w. Budynek wyposażony jest w nowoczesne przyjazne środowisku instalacje. Został również przystosowany do potrzeb osób niepełnosprawnych. Poczekalnię dostosowano do potrzeb matek z dziećmi, które stanowią około połowy interesantów. Informacje na temat usług oferowanych przez konsulat można uzyskać korzystając z elektronicznych kiosków informacyjnych. Systemy kontroli dostępu oraz kontroli bagażu i osób zapewniają wysoki poziom bezpieczeństwa interesantów i pracowników.

Już po kilku dniach funkcjonowania, placówka spotkała się z wieloma pozytywnymi opiniami interesantów Konsulatu odnośnie jakości obsługi w nowych warunkach.

To kolejna z nowoczesnych placówek w państwach, w którym jest wielu Polaków z tzw. nowej emigracji. W tym roku została oddana również nowa siedziba konsulatu RP w Manchesterze, w zeszłym roku w Kolonii.

W budynku Bravura House oprócz Wydziału Konsularnego, mieści się również Wydział Ekonomiczny Ambasady RP w Londynie oraz Instytut Kultury Polskiej, który jest jedną z najdłużej działających placówek kulturalnych w historii polskiej dyplomacji.

W trakcie uroczystości szef polskiej dyplomacji wręczył także odznaki Bene Merito za promowanie dobrego imienia Polski w świecie dr. Krzysztofowi Barbarskiemu, prezesowi Instytutu Polskiego w Londynie, na którego znajduje się Muzeum im. gen. Władysława Sikorskiego, oraz dr. Andrzejowi Suchcitzowi, historykowi i wydawcy dokumentów archiwalnych, zwłaszcza z okresu II wojny światowej

kom/ ksi/

Data publikacji 17.09.2014, 18:07