Polityka i społeczeństwo

MSZ: o wzmacnianiu demokracji i prawach człowieka podczas Konferencji Ministerialnej Wspólnoty Demokracji (komunikat)

27.07.2015, 11:00aktualizacja: 27.07.2015, 11:00

- MSZ informuje:

- Przy wsparciu międzynarodowej społeczności budowaliśmy demokrację. Dziś w duchu solidarności chcemy nasze doświadczenia przekazywać innym – mówiła podsekretarz stanu Henryka Mościcka-Dendys podczas zakończonej w piątek Konferencji Ministerialnej Wspólnoty Demokracji.

Wiceminister Mościcka-Dendys stała na czele polskiej delegacji na VIII Konferencję Ministerialną Wspólnoty Demokracji, która odbyła się w dniach 22-24 lipca 2015 r. w San Salwador. W spotkaniu uczestniczyło ponad 80 oficjalnych delegacji oraz wielu przedstawicieli społeczeństwa obywatelskiego, biznesu, młodzieży i parlamentarzystów. Tematem przewodnim spotkania była demokracja i rozwój.

Podczas swojego wystąpienia wiceszefowa polskiej dyplomacji odniosła się do negatywnych zjawisk na świecie, które wpływają na pogorszenie stanu demokracji, osłabienie swobód obywatelskich i ograniczenie przestrzeni dla społeczeństwa obywatelskiego. - Polska transformacja demokratyczna jest niezbitym dowodem na silne związki pomiędzy demokracją i rozwojem. Z wielkim entuzjazmem i przy wsparciu międzynarodowej społeczności budowaliśmy demokrację, dobre rządzenie i rządy prawa. Dziś w duchu solidarności chcemy nasze doświadczenia przekazywać innym –mówiła.

W czasie Konferencji przyjęto Deklarację Ministerialną, potwierdzającą przywiązanie do demokracji, wolności i praw człowieka, wartości stojących u podstaw Wspólnoty Demokracji. Podczas konferencji odbyły się liczne spotkania: Forum Młodych, Forum Parlamentarne, Forum Społeczeństwa Obywatelskiego oraz Forum Biznesu oraz dzień dialogów. W ich trakcie debatowano nad różnymi aspektami procesów demokratyzacyjnych.

W ramach programu dnia dialogów grupa robocza ds. edukacji na rzecz demokracji, której przewodniczą wspólnie Polska i Mongolia, zorganizowała sesję poświęconą znaczeniu edukacji obywatelskiej. W wydarzeniu wziął udział m.in. szef MSZ Mongolii Lundeg Purevsuren oraz wiceminister ds. edukacji Salwadoru Herlinda Handal. - Polska ma bogate doświadczenie w zakresie edukacji dla demokracji. Nie tak odległa historia Polski pokazuje, że inwestowanie w edukację jest kluczowe zarówno dla demokracji, jak i rozwoju. Na własnym przykładzie mogliśmy zobaczyć wpływ aktywności studenckiej na przemiany w naszym kraju – zaznaczyła wiceminister Mościcka-Dendys.

Podczas Konferencji polska delegacja zorganizowała m.in. koncert pianisty Józefa Olechowskiego. Przy tej okazji wiceminister Mościcka-Dendys uhonorowała Konsula Honorowego RP dr Victor Jorge Saca Tueme odznaczeniem Bene Merito za jego szczególne zasługi dla promocji Polski. Podpisano również umowę o realizacji polskiego projektu współpracy rozwojowej w Salwadorze. Była amerykańska Sekretarz Stanu Madeleine Albright została uhonorowana nagrodą im. Prof. Bronisława Geremka za jej zaangażowanie w powstanie Wspólnoty Demokracji i promowanie demokracji i wolności na świecie.

Na marginesie konferencji wiceminister Henryka Mościcka-Dendys odbyła spotkania bilateralne z ministrem spraw zagranicznych Salwadoru Hugo Martinezem, wiceministrem spraw zagranicznych Kostaryki Alejandro Solano Ortizem oraz wiceministrem spraw zagranicznych Gwatemali Carlosem Martinezem Alvorado. Wśród poruszanych tematów znalazła się m.in. intensyfikacja współpracy politycznej i gospodarczej.

Wspólnota Demokracji powstała 15 lat temu jako międzyrządowa organizacja działająca na rzecz umacniania instytucji demokratycznych. Zakończony właśnie szczyt stanowił zwieńczenie dwuletniego przewodnictwa Salwadoru w pracach Wspólnoty Demokracji. Przewodnictwo Wspólnoty na kolejne dwa lata przejęły Stany Zjednoczone.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 27.07.2015, 11:00