Polityka i społeczeństwo

MSZ: obchody dziesięciolecia Partnerstwa Wschodniego w Brukseli (komunikat)

14.05.2019, 17:31aktualizacja: 14.05.2019, 17:31

- MSZ informuje:

- Możemy powiedzieć, że Partnerstwo Wschodnie to udany program. Znajdujemy się teraz w punkcie, kiedy powinniśmy określić kierunek, w jakim chcemy pójść dalej i jaki powinien być ten program przez następne dziesięć lat – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas konferencji poświęconej osiągnięciom i wyzwaniom dla Partnerstwa Wschodniego (PW).

Podczas brukselskiej konferencji wysokiego szczebla zorganizowanej z okazji dziesięciolecia Partnerstwa Wschodniego szef polskiej dyplomacji przedstawił rozwiązania mające na celu wzmocnienie i zacieśnienie współpracy miedzy UE a państwami PW. Dotyczą one trzech głównych obszarów: zbliżenia ustawodawstwa, współpracy sektorowej oraz instytucjonalizacji. Wśród polskich propozycji szef MSZ wymienił m.in. powołanie sekretariatu i rotacyjnej prezydencji w PW oraz stworzenie Regionalnego Obszaru Gospodarczego dla Partnerstwa. – Państwa Partnerstwa Wschodniego różnią się miedzy sobą. Wykazują także różne aspiracje, jeśli chodzi o poziom współpracy, jaką chcą utrzymywać z Unią Europejską. Jednak Partnerstwo Wschodnie reprezentuje podejście, na którym wszyscy mogą skorzystać - wyjaśnił minister Czaputowicz. Zaznaczył również, że dziesięć lat po utworzeniu Partnerstwo Wschodnie ma potencjał zbliżenia wschodnich sąsiadów do Unii Europejskiej. - Razem powinniśmy zastanowić się nad ambitną agendą polityczną, która zapewni atrakcyjność Partnerstwa Wschodniego dla wszystkich jego uczestników, a przede wszystkim dla zwykłych obywateli – zaapelował minister.

Podczas wizyty w Brukseli szef polskiej dyplomacji oraz minister spraw zagranicznych Republiki Litewskiej Linas Linkevicius wręczyli honorowe dyplomy zwycięzcom konkursu studenckiego na najlepszy esej o przyszłości Partnerstwa Wschodniego. Konkurs był wspólną inicjatywą polsko-litewską. W jego wyniku spośród niemal 70 zgłoszeń wyłoniono sześciu laureatów – po jednym z każdego z krajów Partnerstwa Wschodniego. Podczas uroczystości minister Czaputowicz pogratulował zwycięzcom i wyjaśnił, co było inspiracją do ogłoszenia konkursu: - Chcieliśmy, aby marzenia i aspiracje młodych ludzi naprawdę zostały wzięte pod uwagę w debacie na temat przyszłości Partnerstwa Wschodniego.

kom/ mgost/

Data publikacji 14.05.2019, 17:31