Polityka i społeczeństwo

MSZ: oświadczenie po ogłoszeniu wyników referendum dotyczącego członkostwa Wielkiej Brytanii w Unii Europejskiej (komunikat)

24.06.2016, 10:45aktualizacja: 24.06.2016, 10:45

- MSZ informuje:

Przyjmujemy do wiadomości i szanujemy decyzję obywateli Zjednoczonego Królestwa, wyrażoną w referendum. Wielka Brytania jest suwerennym krajem i miała prawo do zdecydowania o swojej przyszłości w UE. Głos narodu brytyjskiego nie powinien być powodem do krytyki, tylko służyć jako sygnał ostrzegawczy i mobilizujący nas do dalszego działania. Rozczarowanie integracją europejską i spadek zaufania do UE są zjawiskiem widocznym w niektórych Państwach Członkowskich, któremu musimy przeciwdziałać, przybliżając Unię do obywateli.

Możliwość opuszczenia UE została przewidziana w Traktatach. Czeka nas teraz proces negocjacji dotyczących kształtu nowych stosunków. Unia jest do tego procesu przygotowana. Polska jest gotowa, aby poszukiwać najlepszych rozwiązań dotyczących przyszłych relacji Zjednoczonego Królestwa i UE. Pozostajemy otwarci w kwestii zakresu i charakteru porozumienia regulującego przyszłe stosunki między Wielką Brytanią a UE, podkreślając że powinno być pragmatyczne i korzystne dla wszystkich stron.

W tym kontekście chcemy zapewnić obywateli Unii Europejskiej, w tym Polaków, pracujących i mieszkających w Wielkiej Brytanii, że w trakcie rozmów z partnerami brytyjskimi dotyczących przyszłego porozumienia z UE – będziemy dążyć do wypracowania rozwiązania, które będzie gwarantować nabyte przez nich prawa.

Negatywny wynik referendum w Zjednoczonym Królestwie nie oznacza zakwestionowania projektu europejskiego. Konieczne jest podjęcie reform UE, mających na celu jej odbiurokratyzowanie, nadanie jej decyzjom większej demokratycznej legitymacji, a także lepszą adaptację do nowych wyzwań. Polska jest i będzie aktywnym członkiem tego procesu. Powinniśmy teraz działać razem, aby nie dopuścić do dalszych podziałów w UE.

Zjednoczone Królestwo pozostaje w dalszym ciągu ważnym partnerem Polski. Wierzymy w konstruktywną współpracę na forum europejskim w obszarach wspólnego zainteresowania obu naszych krajów. Łączy nas wspólne spojrzenie na najważniejsze kwestie agendy europejskiej i międzynarodowej, w tym bezpieczeństwo, co nabiera szczególnego znaczenia w przededniu Szczytu NATO w Warszawie. Ważną rolę w rozwoju relacji dwustronnych odgrywa obecność na terenie Zjednoczonego Królestwa licznej grupy Polaków, którzy wnoszą istotny wkład w życie gospodarcze, społeczne i kulturalne UK.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ale/

Data publikacji 24.06.2016, 10:45