Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska przekazała defibrylator dla Kiribati (komunikat)

02.10.2015, 18:00aktualizacja: 02.10.2015, 18:00

- MSZ informuje:

Sprzęt stanowi wyraz wsparcia dla lokalnej społeczności tego wyspiarskiego państwa. - W imieniu polskiego rządu mam zaszczyt wypełnić zobowiązanie podjęte przez Polskę z okazji konferencji klimatycznej w 2013 r. w Warszawie - powiedziała wiceminister spraw zagranicznych Henryka Mościcka-Dendys wręczając defibrylator chargé d'affaires Stałego Przedstawicielstwa Kiribati przy Narodach Zjednoczonych, Baraniko Baaro. Uroczystość z udziałem wiceszefowej polskiej dyplomacji oraz Stałego Przedstawiciela RP przy Narodach Zjednoczonych Bogusława Winida została zorganizowana na marginesie debaty generalnej 70. sesji Zgromadzenia Ogólnego ONZ. Wręczenie defibrylatora, który trafi do wioski Poland, położonej na wyspie Kirimas, odbyło się w siedzibie Stałego Przedstawicielstwa Kiribati przy Narodach Zjednoczonych.

Kiribati jest państwem wyspiarskim położonym na Oceanie Spokojnym, borykającym się z negatywnymi efektami zmian klimatu. Jedna z osad na Wyspie Bożego Narodzenia, należącej do Kiribati, nosi nazwę Poland. Swoją nazwę wioska zawdzięcza Polakowi, Stanisławowi Pełczyńskiemu, który pomógł mieszkańcom w związku z ich trudnościami w nawadnianiu plantacji palmowych. Na jego cześć nazwano osadę Poland oraz zbudowano w niej m.in. kościół pod wezwaniem św. Stanisława.

W 2013 r. mieszkańcy wioski stali się bohaterami zrealizowanego na zamówienie Ministerstwa Środowiska filmu o zagrożeniach związanych z postępującymi zmianami klimatu. Film powstał w ramach przygotowań do konferencji klimatycznej COP 19. W marcu 2015 r. Polska nawiązała stosunki dyplomatyczne z Kiribati.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ pd/

Data publikacji 02.10.2015, 18:00