Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska wizja Unii Europejskiej (komunikat)

29.10.2018, 19:17aktualizacja: 29.10.2018, 19:17

- MSZ informuje:

– Polska dąży do tego, by Unia Europejska była silna, demokratyczna i sprawna? – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas dzisiejszej debaty na temat przyszłości Unii Europejskiej zorganizowanej przez Regionalny Ośrodek Debaty Międzynarodowej w Warszawie.

Warszawska debata wieńczy cykl konsultacji obywatelskich ws. przyszłości Europy. Przedstawiając wnioski z przebiegu konsultacji i prezentując polską wizję przyszłości integracji europejskiej szef MSZ szczególnie mocno zaakcentował znaczenie zachowania jedności Unii.

– Unia Europejska stoi dziś przed wieloma wyzwaniami, z których kluczowym jest zapewnienie jedności jej państw członkowskich. Wprowadzenie w życie koncepcji Unii Europejskiej dwóch prędkości usankcjonowałoby podział Unii i stwarzałoby ryzyko marginalizacji państw Europy Środkowej, Skandynawii i krajów południa strefy euro – przestrzegał szef polskiej dyplomacji.

Minister Czaputowicz podkreślił, że zdecydowana większość Polaków chce być w Unii Europejskiej. Równocześnie Polacy dostrzegają, że Unia powinna być wrażliwa na problemy społeczne.

– Jestem przekonany, że zreformowana Unia Europejska ma wiele do zaoferowania swoim państwom i obywatelom, a także społeczności międzynarodowej. Polska będzie w tym dostosowywaniu się Unii do nowych wyzwań aktywnie uczestniczyć – zapewnił szef MSZ.

W grudniu 2017 r. Prezydent Francji zaproponował przeprowadzenie konsultacji obywatelskich ws. przyszłości Europy. Wyniki konsultacji i propozycje obywateli zostaną podsumowane w sprawozdaniach krajowych, które będą stanowić podstawę do raportu dla szefów państw i rządów UE w grudniu 2018 r. Z kolei podczas Rady Europejskiej w Sibiu w maju 2019 r. odbędzie się dyskusja nad agendą strategiczną UE na lata 2019-2024. Ona również uwzględni wyniki konsultacji.

Polska edycja konsultacji obywatelskich była prowadzona z wykorzystaniem sieci 15 Regionalnych Ośrodków Debaty Międzynarodowej i rozpoczęła się pod koniec sierpnia br. w Opolu. Przebieg konsultacji można śledzić na stronie MSZ:

kom/ dka

Data publikacji 29.10.2018, 19:17