Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polska wspiera Bangladesz w walce z Covid-19 (komunikat)

12.11.2021, 20:36aktualizacja: 15.11.2021, 09:31

MSZ informuje:

W dniu 10 listopada 2021 r. Polska przekazała Bangladeszowi ponad 3 mln dawek szczepionki.

W ceremonii przyjęcia transportu w Dhace udział wzięli Ambasador RP Adam Burakowski, Attaché Obrony płk. Radosław Grabski i Honorowy Konsul Generalny RP w Dhace Reshadur Rahman. Stronę bangladeską reprezentowali p.o. ministra SZ Kadm. Khurshed Alam i wiceminister Zdrowia Lokman Hussain Mia. Bangladesz, który jest ważnym partnerem politycznym i gospodarczym Polski w regionie Azji Południowej, należy do państw o największej liczbie ludności na świecie. Na 163 mln osób, dotychczas zaszczepionych zostało zaledwie ok. 11 proc. Przekazanie szczepionek jest aktem solidarności we wspólnym globalnym wysiłku walki z pandemią Covid-19, która dotyka wszystkie kontynenty i społeczeństwa.

Tym samym Bangladesz stał się kolejnym krajem, któremu Polska udzieliła wsparcia w walce z Covid-19. W ostatnich miesiącach Polska przekazała szczepionki między innymi Bośni i Hercegowinie, Czarnogórze, Serbii, Ukrainie, Norwegii, Kirgistanowi, Uzbekistanowi, a także Egiptowi, Wietnamowi, Tajwanowi, Kenii i Australii.

kom/ sdd/ par/

Data publikacji 12.11.2021, 20:36