Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-amerykańskie rozmowy o bezpieczeństwie w Europie Środkowo-Wschodniej (komunikat)

14.04.2015, 19:14aktualizacja: 14.04.2015, 19:14

- MSZ informuje:

Współpraca polsko-amerykańska oraz sytuacja w Europie Środkowo-Wschodniej były głównymi tematami spotkania podsekretarza stanu Leszka Soczewicy z asystent sekretarza stanu USA w biurze ds. Europy i Eurazji Victorią Nuland.

Podczas spotkania rozmawiano m.in. o współpracy w dziedzinie bezpieczeństwa i wpływie wydarzeń na Ukrainie na sytuację w regionie. - Obecna sytuacja na Ukrainie wzbudza nasze mocne zaniepokojenie. Postrzegamy Stany Zjednoczone jako kluczowego partnera w formułowaniu wspólnej odpowiedzi na kryzys bezpieczeństwa na Ukrainie – podkreślił wiceminister Soczewica.

Rozmowa dotyczyła również implementacji postanowień szczytu NATO w Walii. - Ważnym wyznacznikiem bezpieczeństwa państw Sojuszu będzie szczyt w 2016 roku w Warszawie - zaznaczył wiceszef polskiej dyplomacji.

Dyskusja dotyczyła też możliwości pogłębiania współpracy w obszarze innowacyjnych technologii i sektorze energetycznym. - Zawarcie Transatlantyckiego Partnerstwa Handlowo-Inwestycyjnego pomiędzy UE i USA [TTIP] ma nie tylko znaczenie gospodarcze, ale także geopolityczne, przyczyniając się do dalszego zacieśniania partnerstwa strategicznego pomiędzy USA a Europą – ocenił wiceminister Soczewica.

kom/ azb/

Data publikacji 14.04.2015, 19:14