Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-brytyjskie konsultacje międzyrządowe z udziałem ministra Witolda Waszczykowskiego (komunikat)

21.12.2017, 16:04aktualizacja: 21.12.2017, 16:04

-MSZ informuje:

Ministrowie spraw zagranicznych Polski Witold Waszczykowski i Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej Boris Johnson przeprowadzili w czwartek w Warszawie rozmowy w ramach polsko-brytyjskich konsultacji międzyrządowych.

– Polskę i Zjednoczone Królestwo łączy dzisiaj silniejsza niż kiedykolwiek współpraca polityczna i gospodarcza. Mająca swe korzenie w głębokiej tradycji obu państw wspólnota wartości takich jak umiłowanie wolności, praw człowieka i demokracji oraz polsko-brytyjskie braterstwo broni stanowią silny fundament strategicznego partnerstwa między naszymi państwami – mówił w trakcie spotkania szef polskiej dyplomacji. - Polska i Wielka Brytania będą rozwijać partnerstwo w stosunkach dwustronnych oraz na forach organizacji międzynarodowych, w tym NATO i ONZ. Szczególne znaczenie będzie miała współpraca naszych państw w Radzie Bezpieczeństwa ONZ, w której Wielka Brytania jest stałym członkiem, a Polska od przyszłego roku będzie przez dwa lata realizowała obowiązki niestałego członka – podkreślili Witold Waszczykowski i Boris Johnson.

Ministrowie omówili także aktualne zagadnienia europejskie, silnie akcentując potrzebę i znaczenie kontynuacji bliskiej współpracy ze Zjednoczonym Królestwem także po jego wystąpieniu z UE. Potwierdzili również znaczenie sojuszniczej współpracy w umacnianiu relacji transatlantyckich, zwłaszcza w NATO.

Jednym z głównych tematów rozmów były perspektywy rozwoju współpracy dwustronnej na wszystkich szczeblach. Agenda rozmowy obejmowała także m.in. kwestie związane z statusem obywateli polskich zamieszkujących w Zjednoczonym Królestwie w kontekście wystąpienia z UE.

Pierwsza edycja polsko-brytyjskich konsultacji międzyrządowych odbyła się w Londynie w listopadzie ubiegłego roku. Wielka Brytania odwołuje się niezwykle rzadko do takiej formuły współpracy. Konsultacje międzyrządowe są wyrazem polsko-brytyjskiego partnerstwa strategicznego.

kom/ nmk/

Data publikacji 21.12.2017, 16:04