Polityka i społeczeństwo

MSZ: polsko-fińskie konsultacje polityczne (komunikat)

20.08.2015, 17:10aktualizacja: 20.08.2015, 17:10

- MSZ informuje:

Wiceminister Henryka Mościcka-Dendys i minister spraw zagranicznych Finlandii Timo Soini podkreślili w środę w czasie rozmów w Helsinkach doskonały stan stosunków dwustronnych między naszymi krajami.

- Z zadowoleniem obserwujemy rozwój dwustronnych relacji od momentu przyjęcia Wspólnego Komunikatu o wzmocnionej współpracy między Polską i Finlandią w grudniu 2011 roku – zaznaczyła wiceszefowa MSZ. - Filarami naszych kontaktów i naturalnymi obszarami wspólnej troski i uwagi są bezpieczeństwo, polityka wschodnia i rozwój regionu Morza Bałtyckiego – dodała.

Ministrowie zwrócili uwagę na pogarszającą się sytuację bezpieczeństwa w południowym i wschodnim sąsiedztwie UE i wyzwanie, jakim dla państw członkowskich staje się napływ imigrantów. Polska i Finlandia z uwagą obserwują sytuację na Ukrainie, wskazując na konieczność realizacji postanowień porozumień mińskich.

Rozmowy poświęcono m.in. perspektywom rozwoju kontaktów w regionie Morza Bałtyckiego w okresie sprawowania przez Polskę przewodnictwa w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Ponadto w programie roboczych konsultacji w fińskim Ministerstwie Spraw Zagranicznych oraz Kancelarii Prezydenta znalazły się wyzwania stojące przed Unią Europejską wobec napływu imigrantów oraz sytuacja strefy euro w związku z kryzysem greckim. Omówiono również sytuację bezpieczeństwa w związku z konfliktem rosyjsko-ukraińskim.

Wiceszefowa polskiej dyplomacji wzięła także udział w uroczystości przyznania Finom zasłużonym dla rozwoju współpracy polsko-fińskiej odznaczeń Krzyża Komandorskiego z Gwiazdą Orderu Zasługi RP oraz Krzyża Kawalerskiego Orderu Zasługi RP.

W czwartek na seminarium Clean Baltic Sea, organizowanym przez władze Helsinek i Fundację Johna Nurminena, Henryka Mościcka-Dendys zaprezentowała priorytety polskiej prezydencji w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Są nimi zrównoważony rozwój, kultura jako narzędzie rozwoju społeczno-ekonomicznego oraz ochrona ludności.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 20.08.2015, 17:10