Polityka i społeczeństwo

MSZ: Polsko-rwandyjskie konsultacje w Kigali (komunikat)

14.04.2018, 19:42aktualizacja: 14.04.2018, 19:42

- MSZ informuje:

– Pomni tragicznych wydarzeń w naszej historii, jesteśmy zdeterminowani w działaniach na rzecz pokoju i pojednania. Czynnie angażujemy się też w obronę fundamentalnych zasad prawa międzynarodowego oraz w obronę praw człowieka – mówił minister Jacek Czaputowicz w trakcie konsultacji politycznych z ministrem stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, Współpracy i Wspólnoty Wschodnioafrykańskiej Rwandy Olivierem Jeanem Patrickiem Nduhungirehe.

Szef polskiej dyplomacji zapewnił, że jako niestały członek Rady Bezpieczeństwa ONZ, Polska jest gotowa we współpracy z władzami Rwandy wnieść znaczący wkład w zapobieganie konfliktom i ich rozwiązywanie na kontynencie afrykańskim. Ministrowie zgodzili się, że istnieje potrzeba zacieśnienia dialogu politycznego oraz rozwoju kontaktów gospodarczo-handlowych i w dziedzinie pomocy rozwojowej.

W trakcie dwudniowej wizyty w Rwandzie minister Jacek Czaputowicz odwiedził m.in. Centrum Pamięci o Ludobójstwie w Kigali, gdzie oddał hołd ofiarom ludobójstwa wobec Tutsi. Podczas ceremonii, z udziałem przedstawicieli międzynarodowych sądów i trybunałów, minister wręczył Międzynarodową Nagrodę im. Rafała Lemkina organizacji Aegis Trust, zajmującej się upamiętnianiem ofiar zbrodni popełnionych w 1994 roku w Rwandzie. Na zakończenie wizyty szef polskiego MSZ odwiedził ośrodek szkolno-wychowawczy dla dzieci niewidomych i słabo widzących w Kibeho, prowadzony przez Siostry Franciszkanki-Służebnice Krzyża. Ośrodek jest największym pojedynczym rozwojowym projektem zrealizowanym przez Polskę w Afryce od 2007 roku.

kom/dka/

Data publikacji 14.04.2018, 19:42