Polityka i społeczeństwo

MSZ: Rocznica uchwalenia konwencji Narodów Zjednoczonych w sprawie zapobiegania i karania zbrodni ludobójstwa (komunikat)

09.12.2018, 13:27aktualizacja: 09.12.2018, 13:27

- MSZ informuje:

Dziś przypada 70. rocznica uchwalenia przez Narody Zjednoczone Konwencji w sprawie zapobiegania i karania zbrodni ludobójstwa, do czego walnie przyczyniła się praca Rafała Lemkina, polskiego prawnika żydowskiego pochodzenia.

W swojej książce z 1944 r. pt. „Rządy Państw Osi w okupowanej Europie” sformułował on po raz pierwszy definicję pojęcia ludobójstwa, która następnie znalazła się w Konwencji z 1948 r. Traktat ten stał się podwaliną międzynarodowego prawa karnego i odegrał znaczącą rolę w jego rozwoju.

Zapobieganie i karanie zbrodni ludobójstwa w prawie międzynarodowym to trwały element polskiej polityki zagranicznej, w tym również aktywności naszego kraju jako niestałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ w latach 2018-2019.

Przykładami tej aktywności jest chociażby zwołanie przez Polskę w grudniu tego roku nieformalnego spotkania Rady Bezpieczeństwa poświęconego efektywnemu zapobieganiu zbrodniom międzynarodowym, czy październikowa debata nt. zapobiegania i karania najcięższych zbrodni zorganizowana przez Polskę w ramach spotkania doradców prawnych MSZ państw członkowskich ONZ w Nowym Jorku.

Propagowaniu dorobku Rafała Lemkina służy ustanowienie Międzynarodowej Nagrody jego imienia przyznawanej cyklicznie przez Ministra Spraw Zagranicznych. W tym roku nagroda ta przypadła pozarządowej organizacji Aegis Trust, zajmującej sięm.in. krzewieniem pamięci i edukacją nt. ludobójstwa w Rwandzie.

70. rocznica przyjęcia Konwencji to okazja do refleksji nad tragicznym żniwem zbrodni ludobójstwa zapisanym na kartach historii ludzkości. Stanowi także przypomnienie dorobku narodów świata w rozwoju prawa międzynarodowego na drodze do skutecznego zapobiegania i karania zbrodni międzynarodowych. Rafał Lemkin, jako współtwórca Konwencji, położył na tym polu bezcenne zasługi.

kom/ nmk/

Data publikacji 09.12.2018, 13:27