Polityka i społeczeństwo

MSZ: rozmowy wiceminister Mościskiej-Dendys w Watykanie (komunikat)

03.02.2015, 19:21aktualizacja: 03.02.2015, 19:21

- MSZ informuje:

- Stolica Apostolska jest ważnym partnerem Polski we współpracy na rzecz ochrony praw człowieka - podkreśliła wiceminister Henryka Mościcka-Dendys 3 lutego w Watykanie podczas rozmów z ks. prał. Antoinem Camillerim, podsekretarzem stanu odpowiedzialnym za politykę międzynarodową Stolicy Apostolskiej.

W rozmowie dotyczącej kwestii praw człowieka wiceminister Mościcka-Dendys nawiązała do konfliktu rosyjsko-ukraińskiego i zagrożenia ze strony tzw. Państwa Islamskiego. – Współdziałanie w tej dziedzinie jest szczególnie istotne w kontekście obecnej sytuacji politycznej na Ukrainie i Bliskim Wschodzie – zaznaczyła wiceszefowa polskiej dyplomacji.

Rozmowy w Watykanie dotyczyły też przyszłości Europy oraz rozszerzenia UE i migracji. Wiceszefowie dyplomacji Polski i Watykanu zgodzili się, że w ostatnich miesiącach jednym z kluczowych aspektów integracji europejskiej pozostają kwestie bezpieczeństwa.

kom/ ksi/

Data publikacji 03.02.2015, 19:21