Polityka i społeczeństwo

MSZ: Spotkanie ministra Jacka Czaputowicza z Mohammedem Maziad al-Tuwaijrim, Doradcą Dworu Królewskiego Arabii Saudyjskiej (komunikat)

19.08.2020, 23:14aktualizacja: 19.08.2020, 23:14

– MSZ informuje:

– Królestwo Arabii Saudyjskiej jest strategicznie ważnym partnerem Polski w rejonie Zatoki Perskiej i na Bliskim Wschodzie. Wyrażamy duże zadowolenie z ogólnej dynamiki kontaktów dwustronnych na szczeblu politycznym i ich rozwoju w ostatnim czasie – powiedział minister Jacek Czaputowicz podczas dzisiejszego spotkania z Mohammedem Maziad al-Tuwaijrim, Doradcą Dworu Królewskiego Arabii Saudyjskiej ds. ekonomicznych i międzynarodowych. W trakcie rozmowy omówiono stan i perspektywy dwustronnych relacji oraz współpracę strony polskiej z saudyjską prezydencją G20.

Minister Czaputowicz zaznaczył, że rok 2020 jest szczególny dla relacji między obu państwami za względu na 25. rocznicę nawiązania stosunków dyplomatycznych. Obaj rozmówcy wyrazili ponadto satysfakcję z faktu współpracy w ramach niektórych grup roboczych G20, w których udział polskich ekspertów umożliwiła saudyjska prezydencja. Omówiono również dwustronne relacje gospodarcze oraz ich perspektywy w kontekście planów zwołania IV posiedzenia Polsko-Saudyjskiej Komisji ds. Współpracy Dwustronnej i programu Saudi Vision 2030 w takich dziedzinach jak transport, czy bezpieczeństwo żywieniowe. Minister Czaputowicz podziękował też za aktywne uczestnictwo strony saudyjskiej w Procesie Warszawskim.

Arabia Saudyjska należy do kluczowych partnerów Polski na Bliskim Wschodzie. W 2019 r. wymiana handlowa Polski z Arabią Saudyjską odnotowała rekordowy poziom 2,7 mld USD. Kraj ten jest jednym z największych importerów polskiej żywności spoza UE i państwem istotnym z punktu widzenia dywersyfikacji kierunków zaopatrzenia w surowce energetyczne.

kom/ mst/ joz/

Data publikacji 19.08.2020, 23:14