Polityka i społeczeństwo

MSZ: Spotkanie ministra Konrada Szymańskiego z ministrem ds. europejskich Włoch Vincenzo Amendolą (komunikat)

25.11.2019, 17:18aktualizacja: 25.11.2019, 17:18

- MSZ informuje:

- Ambitny budżet na rzecz spójności i wspólna polityka rolna są dla nas kluczowymi wyzwaniami. Obecnych priorytetów nie można zastąpić nowymi – powiedział minister Konrad Szymański podczas spotkania z Vincenzo Amendolą, ministrem ds. europejskich Republiki Włoskiej.

Rozmowa była poświęcona przede wszystkim Wieloletnim Ramom Finansowym, polityce migracyjnej, polityce środowiskowej oraz rozszerzeniu Unii Europejskiej. - W wielu aspektach dzielimy wspólną wizję Wieloletnich Ram Finansowych po 2020 r. Nowe cele w obszarze migracji lub obrony nie mogą być realizowane kosztem polityk traktatowych - podkreślił minister Szymański.

Odnosząc się do polityki klimatycznej, minister postulował uzgodnienie specjalnych środków i instrumentów finansowych wspierających państwa członkowskie najmniej uprzywilejowane pod względem dostosowania do unijnych wymogów środowiskowych. – Transformacja klimatyczna jest możliwa tylko przy uwzględnieniu położenia poszczególnych państw, nie może przynosić nieproporcjonalnych obciążeń dla naszej gospodarki – zaznaczył minister Szymański.

W odniesieniu do polityki migracyjnej minister Konrad Szymański zwrócił uwagę na zróżnicowaną sytuację poszczególnych państw. – Polska chce uczestniczyć w europejskich rozwiązaniach, które opanują nielegalną imigrację i przywrócą kontrolę na granicach zewnętrznych. Solidarności między państwami UE nie można redukować do nieudanego eksperymentu relokacyjnego z 2015 roku – dodał.

kom/ sic/

Data publikacji 25.11.2019, 17:18