Polityka i społeczeństwo

MSZ: spotkanie wiceministrów spraw zagranicznych Polski i Słowacji (komunikat)

02.06.2015, 21:47aktualizacja: 02.06.2015, 21:47

- MSZ informuje:

O relacjach dwustronnych, współpracy w ramach Grupy Wyszehradzkiej i polityce wobec państw wschodniego sąsiedztwa UE rozmawiali we wtorek w MSZ podsekretarze stanu Henryka Mościcka-Dendys oraz Konrad Pawlik z wiceministrem spraw zagranicznych Słowacji Igorem Slobodnikiem.

Wiceszefowa polskiej dyplomacji podkreśliła bardzo bliskie, otwarte i konstruktywne stosunki dwustronne z naszym południowym sąsiadem. - Jesteśmy dla siebie ważnymi partnerami, zarówno w wymiarze wyszehradzkim, jak i unijnym – mówiła podsekretarz stanu. - V4 jest nadal cennym mechanizmem dla umacniania pozycji międzynarodowej oraz ważnym instrumentem pobudzania rozwoju w kontekście stosunków dwustronnych, jak i regionalnych. Ważne jest także budowanie kontaktów międzyludzkich – dodała.

Wiceminister Mościcka-Dendys pogratulowała Bratysławie ambitnej i dynamicznej prezydencji w ramach Grupy Wyszehradzkiej, która w tym miesiącu dobiega końca. Podczas rozmowy ministrowie zgodzili się, że Grupa Wyszehradzka zarówno dla Polski, jak i dla Słowacji jest najważniejszym ugrupowaniem regionalnym.

- Warto wykorzystać zbliżającą się 25. rocznicę powstania V4 w 2016 roku dla promocji wspólnych osiągnięć i społecznego wymiaru współpracy wyszehradzkiej – mówiła wiceminister Henryka Mościcka-Dendys, podkreślając także potrzebę pogłębiania przy tym współpracy gospodarczej. - Bilans stosunków ekonomicznych jest pozytywny, wzajemne obroty kształtują się na poziomie 7,2 mld euro, ale wciąż jeszcze nie odpowiada to naszemu rzeczywistemu potencjałowi. Konieczne jest eliminowanie barier w procedurach inwestycyjnych i stymulowanie wzajemnych powiązań kapitałowych.- oceniła wiceminister.

Igor Slobodnik podkreślił, że relacje z Polską mają dla Słowacji szczególne znaczenie, czego wyrazem jest także jego wizyta - pierwsza zagraniczna podróż po objęciu przez niego funkcji wiceministra. - Polska jest dla nas ważnym partnerem w regionie, politycznym i handlowym. Dla całego regionu będzie ważna również nasza współpraca w dziedzinie energetyki oraz budowa gazowego korytarza północ-południe. Słowacja zainteresowania jest także finalizacją budowy terminala LNG w Świnoujściu – dodał słowacki wiceminister.

Z wiceministrem Igorem Slobodnikiem spotkał się także podsekretarz stanu Konrad Pawlik. Dyskusja ministrów poświęcona była m.in. polityce wobec państw wschodniego sąsiedztwa UE, w tym Partnerstwu Wschodniemu.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 02.06.2015, 21:47