Polityka i społeczeństwo

MSZ: średniowieczny manuskrypt wraca do Płocka (komunikat)

15.04.2015, 15:29aktualizacja: 15.04.2015, 15:29

- MSZ informuje:

– To symboliczny dzień, kiedy ważny średniowieczny dokument wraca po wielu latach do miejsca, z którego pochodzi. Symboliczne jest też to, że potrafimy sięgnąć do źródeł i byliśmy w stanie wspólnie sprawić, aby ten dokument powrócił do Płocka – powiedział minister Grzegorz Schetyna podczas uroczystości przekazania Pontyfikału Płockiego. Zabytkowy dokument został dziś przekazany w MSZ przez ministra edukacji i wyznań, nauki i sztuki Bawarii Ludwiga Spaenle biskupowi płockiemu Piotrowi Liberze. Minister Schetyna podziękował zaangażowanym w odzyskanie zabytku przedstawicielom MSZ oraz biskupstwu płockiemu. – Nie byłoby tej uroczystości gdyby nie modelowa współpraca ze stroną niemiecką – dodał minister.

– Jeśli wiemy, co stanowi o niezwykłych cechach polskiej duszy, to dostrzegamy, że ten manuskrypt jest czymś wyjątkowo ważnym dla Polski – powiedział minister edukacji i wyznań, nauki i sztuki Bawarii Ludwig Spaenle przekazując dokument. – To ważny dzień dla obu naszych narodów – ocenił minister Spaenle.

Biskup płocki Piotr Libera dziękując stronie niemieckiej podkreślił znaczenie Pontyfikału, który jest jedną z najstarszych ksiąg liturgicznych na ziemiach polskich i wyraził zadowolenie, że po latach wojennej tułaczki Pontyfikał Płocki wraca do prawowitego właściciela. – Kończy wędrówkę tam, gdzie najpewniej powstał – powiedział biskup Libera. – Powrót Pontyfikału uzupełnia lukę w najstarszych księgach rękopiśmiennych – dodał biskup płocki.

W uroczystości wzięli także udział: ambasador Republiki Federalnej Niemiec w Polsce Rolf Nikel i dyrektor Bawarskiej Biblioteki Państwowej w Monachium Klaus Ceynowa.

Pontyfikał Płocki jest najstarszym kompletnie zachowanym pontyfikałem polskim, ściśle przy tym związanym z katedrą w Płocku. Opisane na jego kartach obrzędy „Depositio Crucis” i „Visitatio Sepulchri” oraz procesja rezurekcyjna są najstarszymi opisami tych obrzędów na ziemiach polskich.

Manuskrypt od momentu powstania znajdował się w zbiorach katedry w Płocku, a następnie w Bibliotece Seminarium Duchownego. Wiosną 1940 r. wraz z innymi archiwaliami został zarekwirowany przez komisję ekspertów z Królewca i wywieziony do Niemiec. Po wojnie, w 1973 r. nabyty przez Bawarską Bibliotekę Państwową w Monachium jako rytuał z pontyfikałem pochodzenia niemieckiego z XIV wieku, spisany w języku łacińskim na pergaminie.

W 1977 r. manuskrypt został zidentyfikowany przez polskich badaczy. Od tej pory jego zwrotu przez lata domagała się kuria płocka, wspierana przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych. Z początkiem 2015 r., biskup płocki Piotr Libera wystosował, z inicjatywy Ministerstwa Spraw Zagranicznych, list do dyrektora Bawarskiej Biblioteki Państwowej w Monachium z prośbą o zwrot Pontyfikału Płockiego. Dzięki staraniom MSZ i Konsulatu Generalnego w Monachium władze Bawarii podjęły decyzję o zwrocie tego bezcennego manuskryptu Polsce.

kom/ azb/

Data publikacji 15.04.2015, 15:29