Polityka i społeczeństwo

MSZ: szef polskiej dyplomacji Witold Waszczykowski z oficjalną wizytą w Republice Słowenii (komunikat)

26.09.2017, 20:03aktualizacja: 26.09.2017, 20:03

- MSZ informuje:

Współpraca polsko-słoweńska, bieżąca agenda europejska oraz współpraca w dziedzinie bezpieczeństwa europejskiego były głównymi tematami rozmów podczas pierwszego dnia oficjalnej wizyty ministra Witolda Waszczykowskiego w Lublanie.

Szef polskiego MSZ przeprowadził dziś rozmowy z wicepremierem i ministrem spraw zagranicznych Słowenii Karlem Erjavcem. – Dziękuję Panu Ministrowi za deklarację poparcia dla EXPO 2022 w Łodzi. Nasze relacje polityczne i gospodarcze są na wysokim poziomie i chcemy je podtrzymywać oraz rozwijać – powiedział Witold Waszczykowski na konferencji prasowej po zakończeniu rozmów ze swoim słoweńskim odpowiednikiem. – Rozmawialiśmy o rozwoju współpracy również w formatach regionalnych – Trójmorza, Grupy Wyszehradzkiej, formule 16+1 oraz w zakresie transportu infrastruktury i energii – dodał.

Ważnym tematem rozmów szefów dyplomacji Polski i Słowenii były także kwestie związane z przyszłością Unii Europejskiej, w tym po brexicie, oraz sprawy tak istotne dla obywateli obu państw i innych krajów członkowskich, jak dyrektywa dotycząca pracowników delegowanych czy polityka migracyjna. Uzgodniono, że Warszawa i Lublana będą się konsultować w tych kwestiach z uwzględnieniem interesów ekonomicznych, europejskich wartości związanych z funkcjonowaniem wspólnego rynku oraz bezpieczeństwa Europy i jej obywateli.

Rozmowy z szefem słoweńskiej dyplomacji dotyczyły ponadto problematyki bezpieczeństwa w Europie, w tym związanego z sytuacją na wschodniej flance NATO. Polska i Słowenia wnoszą wspólny wkład we wzmocnienie jej bezpieczeństwa uczestnicząc w bojowej grupie batalionowej NATO na Łotwie. Przedmiotem rozmów była również kwestia europejskiej przyszłości Bałkanów Zachodnich, a ministrowie Waszczykowski i Erjavc zgodzili się, że integracja państw Bałkanów Zachodnich z Unią Europejską to jedyna droga zapewnienia bezpieczeństwa, dobrobytu i współpracy w tej części Europy.

Minister Witold Waszczykowski przebywa w Słowenii z dwudniową wizytą oficjalną. Jest to pierwsza wizyta szefa polskiej dyplomacji od 2004 r. w tym kraju. Jeszcze dziś szef polskiego MSZ spotka się z przewodniczącym Zgromadzenia Narodowego Milanem Brglezem. W drugim dniu wizyty zaplanowano spotkania z prezydentem Słowenii Borutem Pahorem oraz szefem słoweńskiego rządu Miro Ceranem.

kom/ flo/

Data publikacji 26.09.2017, 20:03