Polityka i społeczeństwo

MSZ: szefowa estońskiej dyplomacji z wizytą w Warszawie (komunikat)

22.04.2015, 19:56aktualizacja: 22.04.2015, 19:56

- MSZ informuje:

Przyszłość Partnerstwa Wschodniego i zbliżający się Szczyt PW w Rydze a także wyzwania związane z bezpieczeństwem regionu Morza Bałtyckiego były głównymi tematami rozmów szefów dyplomacji Polski i Estonii – Grzegorza Schetyny i Keit Pentus – Rosimannus – w Warszawie.

- Nasze państwa podobnie postrzegają kluczowe wyzwania dla bezpieczeństwa regionalnego oraz kwestie związane ze wschodnim sąsiedztwem UE – podkreślił podczas spotkania minister Grzegorz Schetyna. Szefowie dyplomacji zaznaczyli również, że Polska i Estonia bardzo intensywnie współpracują w zakresie polityki bezpieczeństwa. Jak przypomniał minister Schetyna, Polski Kontyngent Wojskowy Orlik już po raz szósty bierze udział w misji patrolowania przestrzeni powietrznej państw bałtyckich w ramach NATO Baltic Air Policing.

Ministrowie podkreślili, że w najbliższym czasie kluczowym wyzwaniem będzie majowy Szczyt Partnerstwa Wschodniego. - Powodzenie projektu PW będzie miało duże znaczenie dla zapewnienia stabilności i bezpieczeństwa w Europie – powiedział minister Schetyna.

Tematem rozmów była też współpraca Polski i państw bałtyckich w zakresie budowy regionalnego rynku energetycznego i utworzenia Unii Energetycznej, a także kwestia prezydencji w Radzie Państw Morza Bałtyckiego. Obecnie przewodnictwo sprawuje Estonia, Polska obejmie je w lipcu br. Ministrowie podkreślili potrzebę koordynacji działań obu prezydencji, tak by jeszcze bardziej wzmacniać spójność regionu.

Wizyta w Polsce jest jedną z pierwszych, jakie szefowa estońskiej dyplomacji złożyła po swoimi ponownym wyborze na stanowisko w kwietniu br.

kom/ azb/

Data publikacji 22.04.2015, 19:56