Polityka i społeczeństwo

MSZ: uroczyste otwarcie Konferencji Warszawski Dialog na rzecz Demokracji (komunikat)

23.10.2015, 17:48aktualizacja: 23.10.2015, 17:48

- MSZ informuje:

To już czwarta edycja Warszawskiego Dialogu na rzecz Demokracji organizowanego przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych, który w tym roku odbywa się pod hasłem „ Demokracja na rozdrożu? Szanse i wyzwanie”. W spotkaniu bierze udział dwustu obrońców praw człowieka z całego świata na czele z rosyjskim opozycjonistą Garrim Kasparowem, założycielem rosyjskiego stowarzyszenia „Memoriał” Siergiejem Kowaliowem, białoruskim dysydentem Alasiem Bielackim, czy wiceprzewodniczącą afgańskiego parlamentu Fawzią Koofi.

- Po 26 latach od pierwszych częściowo wolnych wyborów chcemy, by inni korzystali z naszych doświadczeń. Teraz ruch należy do Polski, by demonstrować naszą solidarność i pomagać tym, którzy walczą o demokrację i prawa człowieka - powiedziała w piątek wiceminister Henryka Mościcka-Dendys, która otworzyła konferencję. - Z wielkim zaniepokojeniem obserwujemy, że wcześniej akceptowane i uznawane demokratyczne standardy są obecnie kwestionowane w wielu rejonach świata – dodała wiceszefowa polskiej dyplomacji.

Warszawski Dialog na Rzecz Demokracji jest platformą wymiany poglądów i doświadczeń. W trakcie kilkudniowej konferencji jej uczestnicy mają szansę dowiedzieć się m.in. jak zdobywać fundusze na pomoc rozwojową, działalność demokratyczną i jak bezpiecznie funkcjonować w roli obrońcy praw człowieka. Konferencja jest dowodem na priorytetowe znaczenie wspierania demokracji i promocji praw człowieka w polskiej polityce zagranicznej.

- Należy bronić granic niepodległych krajów przed agresją - podkreślił Garri Kasparow – rosyjski opozycjonista, który przy podczas wizyty w Warszawie spotkał się także z wiceministrem spraw zagranicznych Konradem Pawlikiem. Uczestniczka konferencji z Afganistanu – Fawzia Koofi przyznała z kolei, że „mieszkańcy Afganistanu mają nadzieję, że swoim zwrotem w kierunku demokracji i pokoju przekonali międzynarodową społeczność, że wspólny sukces jest możliwy”.

Do uczestników spotkania specjalne przesłanie skierował sekretarz generalny ONZ Ban Ki-Moon, który w 70-tą rocznicę utworzenia ONZ zaapelował o wspólne działanie na rzecz budowania demokracji na świecie.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 23.10.2015, 17:48