Polityka i społeczeństwo

MSZ: uroczyste wręczenie nagrody im. Ireny Sendlerowej (komunikat)

30.09.2014, 18:51aktualizacja: 30.09.2014, 18:51

- MSZ informuje:

- Irena Sendlerowa jest symbolem właściwych, ludzkich zachowań, uwieńczonych sukcesem w postaci uratowania wielu istnień ludzkich. Ludzie tacy jak ona, którzy w trudnych okolicznościach dziejowych, często z narażeniem życia poświęcali się dla dobra innych, zasługują na nasz szacunek i pamięć – powiedział 29 września Piotr Puchta, dyrektor Departamentu Afryki i Bliskiego Wschodu MSZ, podczas uroczystości wręczenia Nagrody im. Ireny Sendlerowej „Za naprawianie świata” dla nauczycieli uczących w duchu tolerancji i otwartości.

Laureatką ósmej edycji nagrody została Małgorzata Matecka, nauczycielka XII LO im. Stanisława Wyspiańskiego w Łodzi. Uroczystość wręczenia nagrody miała miejsce w Pałacyku Przeździeckich w Warszawie i została objęta honorowym patronatem Ministra Spraw Zagranicznych.

Organizatorami wydarzenia były Fundacja Centrum Edukacji Obywatelskiej oraz Stowarzyszenie Dzieci Holokaustu, a kapitule konkursowej przewodniczyli Krzysztof Czyżewski i Elżbieta Ficowska.

W wydarzeniu wzięli również udział przedstawiciele MSZ, Kancelarii Prezydenta RP, Ambasady Izraela, Ministerstwa Edukacji Narodowej, Narodowego Centrum Kultury, Instytutu Pamięci Narodowej, Ośrodka Rozwoju Edukacji, Biura Edukacji m. st. Warszawy, Muzeum Historii Polski, Muzeum Historii Żydów Polskich, oraz innych instytucji kulturalnych i oświatowych.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 30.09.2014, 18:51