Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Henryka Mościcka-Dendys na konferencji NIK (komunikat)

19.05.2015, 19:10aktualizacja: 19.05.2015, 19:10

- MSZ informuje:

Najwyższa Izba Kontroli przy wsparciu MSZ podzieli się doświadczeniem budowy instytucji kontroli państwowej z państwami Partnerstwa Wschodniego.

Prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski, Marszałek Senatu Bogdan Borusewicz oraz wiceminister spraw zagranicznych Henryka Mościcka-Dendys otworzyli międzynarodowe seminarium dla pracowników naczelnych organów kontroli Gruzji, Mołdawii i Ukrainy. Seminarium odbywa się w dniach 19-22 maja. Wydarzeniu towarzyszy spotkanie szefów naczelnych organów kontroli z państw Grupy Wyszehradzkiej, państw bałtyckich oraz trzech wspomnianych krajów Partnerstwa Wschodniego.

- Polska chce się dzielić z naszymi partnerami z państw Partnerstwa Wschodniego praktycznymi doświadczeniami z wdrażania reform demokratycznych, budowy państwa prawa oraz transparentności w życiu publicznym. NIK ma tu szczególną rolę do odegrania - powiedziała w swoim wystąpieniu wiceminister Henryka Mościcka-Dendys. Prezentując doświadczenia współpracy w ramach Grupy Wyszehradzkiej wskazywała, że zarówno V4, jak i państwa bałtyckie to uznane marki współpracy regionalnej. - Chciałabym do niej zachęcić również naszych partnerów z Gruzji, Mołdawii i Ukrainy – podkreśliła.

W szkoleniu bierze udział 75 osób. Ma ono na celu przygotowanie kontrolerów m.in. do zwalczania korupcji oraz rozliczania funduszy europejskich. Służy też wymianie przez państwa doświadczeń w przestrzeganiu standardów państwa prawa, transparencji i gospodarności.

Na podstawie podpisanej w lutym bieżącego roku deklaracji o współpracy NIK wspiera swoich partnerów z Ukrainy, Gruzji i Mołdawii w dostosowaniu się do standardów UE. Szkoli ich w zakresie kontroli funduszy unijnych, przeciwdziałania korupcji i badania finansów administracji rządowej oraz samorządowej.

kom/ kfk/

Data publikacji 19.05.2015, 19:10