Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Kacperczyk na konferencji poświęconej odbudowie Palestyny (komunikat)

13.10.2014, 13:42aktualizacja: 13.10.2014, 13:42

- MSZ informuje:

- Polska wspólnie z krajami Unii Europejskiej oraz innymi partnerami międzynarodowymi zamierza aktywnie angażować się w odbudowę Strefy Gazy ze zniszczeń wojennych – powiedziała 12 października w Kairze podsekretarz stanu w MSZ, Katarzyna Kacperczyk, która uczestniczyła w międzynarodowej konferencji „Odbudowa Gazy”.

Zorganizowana przez Egipt, Norwegię oraz stronę palestyńską konferencja donorów miała na celu wypracowanie długoterminowej strategii rozwoju i stabilizacji Palestyny, w tym odbudowę Strefy Gazy z ostatnich zniszczeń wojennych.

Konferencji współprzewodniczyli Sekretarz Generalny ONZ, Ban Ki-moon, Wysoka Przedstawiciel UE, Catherine Ashton i Sekretarz Generalny Ligi Państw Arabskich, Nabil al-Arabi. Udział wzięli w niej również szefowie dyplomacji państw UE, krajów arabskich i muzułmańskich, USA, Kanady, Rosji, Chin oraz przedstawiciele organizacji międzynarodowych.

W swoim wystąpieniu wiceminister Kacperczyk przypomniała o stałym zaangażowaniu Polski na rzecz Palestyny. Palestyna jest jednym z priorytetowych obszarów wsparcia polskiej pomocy rozwojowej. Polska przekazała jak dotąd UNRWA (Agencja Narodów Zjednoczonych ds. Pomocy Uchodźcom Palestyńskim na Bliskim Wschodzie) łącznie ok. 1,5 mln USD na wsparcie palestyńskich uchodźców. W tym roku MSZ podjął decyzję o przekazaniu UNRWA kwoty ok. 270 tys. USD na pomoc humanitarną.

W trakcie konferencji wiceminister Kacperczyk spotkała się z Pierrem Krähenbühlem Komisarzem Generalnym UNRWA i poinformowała o przekazaniu przez Polskę dodatkowej kwoty ok. 100 tys. USD na cele pomocy humanitarnej dla ludności Strefy Gazy w odpowiedzi na apel skierowany do wspólnoty międzynarodowej przez UNRWA.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ kfk/

Data publikacji 13.10.2014, 13:42