Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Konrad Szymański na konferencji „Europejska droga Gruzji” (komunikat)

13.07.2017, 19:17aktualizacja: 13.07.2017, 19:17

- MSZ informuje:

Sekretarz stanu Konrad Szymański wziął udział w konferencji „Europejska droga Gruzji” w Batumi. W swoim wystąpieniu podkreślił silną determinację Polski w procesie wspierania Gruzji w realizacji projektów wzmacniających jej bezpieczeństwo energetyczne i aspiracje do ściślejszej współpracy z UE.

– W kwestiach energetycznych osiągnęliśmy pewne sukcesy, ale bez wątpienia można zrobić więcej. Nie mam wątpliwości co do determinacji Gruzji, teraz trzeba wypracować determinację UE – mówił wiceszef MSZ. Określił przy tym Gruzję jako rzetelnego partnera i sąsiada UE, także w kwestiach bezpieczeństwa energetycznego Europy. – Polityka energetyczna UE zajmuje istotne miejsce w naszej agendzie. Chcemy ją odpowiednio modyfikować. Do tego potrzebne jest zaangażowanie nas wszystkich i musimy zrobić to razem – dodał. Niezależnie od współpracy z UE, Gruzja wzmacnia szereg projektów tranzytowych na swoim terytorium z udziałem i wsparciem USA, co jest dodatkowym elementem budowania stabilności i bezpieczeństwa. Wiceminister podkreślił także aktywność Polski na arenie międzynarodowej, w tym działania na rzecz odnowienia Partnerstwa Wschodniego, Grupy Wyszehradzkiej oraz rozwoju nowoutworzonej Inicjatywy Trójmorza, eksponując zawarty w każdej z nich komponent energetyczny. – Wszystkie są stworzone by dać wartość dodaną dla rozwoju UE oraz jej sąsiadów jak i Gruzji. To nasze rozumienie współpracy regionalnej – mówił.

Konferencja „Europejska droga Gruzji” w Batumi organizowana jest przez Ministerstwo ds. Integracji Europejskiej i Euroatlantyckiej Gruzji. Tegoroczna czternasta edycja konferencji poświęcona jest głównie zagadnieniom energetycznym, a także kwestiom Partnerstwa Wschodniego, realizacji Umowy Stowarzyszeniowej UE-Gruzja, bezpieczeństwu, migracji i walce z antyzachodnią propagandą.

kom/ agzi/

Data publikacji 13.07.2017, 19:17