Polityka i społeczeństwo

MSZ: wiceminister Mościcka-Dendys spotkała się norweską sekretarz stanu Elsbeth Tronstad (komunikat)

10.09.2015, 16:55aktualizacja: 10.09.2015, 16:55

- MSZ informuje:

Głównymi tematami rozmowy były kwestie migracji oraz sytuacja we wschodnim sąsiedztwie Unii Europejskiej. Spotkanie odbyło się w dniu konferencji o rosyjskojęzycznych inicjatywach medialnych, zorganizowanej w Warszawie przez polski MSZ, w której uczestniczyła minister Elsbeth Tronstad.

- Bardzo dobre relacje dwustronne, szerokie perspektywy ich rozwoju wspomagane bliską współpracą przy realizacji projektów z funduszy norweskich i EOG stanowią dobrą bazę dla wspólnych działań na polu polityki wielostronnej - zaznaczyła wiceminister Mościcka-Dendys. W trakcie dyskusji podkreślono, że niezależnie od przyszłych decyzji dotyczących kwot imigrantów przyjmowanych przez państwa, należy znaleźć kompleksowe rozwiązanie w zakresie polityki migracyjnej. Powinno ona opierać się na istniejących europejskich regulacjach oraz rozporządzeniach z Dublina. Ważną kwestią jest także rozróżnienie między uchodźcami a imigrantami ekonomicznymi oraz tworzenie zasad wspólnej polityki readmisyjnej.

Tematem rozmowy była także odbywająca się w Warszawie konferencja o rosyjskojęzycznych inicjatywach medialnych. Polsko-holenderski projekt spotkał się z zainteresowaniem i poparciem strony norweskiej.

Podczas czwartkowej dyskusji wiceszefowa polskiej dyplomacji oraz minister Tronstad mówiły także o zaangażowaniu obu państw na rzecz wsparcia reform i stabilizacji sytuacji na Ukrainie.

Sekretarz stanu Elsbeth Tronstad odpowiada w Królestwie Norwegii za politykę dotyczącą Europejskiego Obszaru Gospodarczego i UE.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 10.09.2015, 16:55