Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wiceminister spraw zagranicznych Marcin Przydacz z wizytą na Białorusi (komunikat)

17.05.2019, 15:55aktualizacja: 17.05.2019, 15:55

- MSZ informuje:

"Chcemy rozwijać dwustronny dialog, by móc otwarcie rozmawiać o naszych problemach i wspólnie poszukiwać najlepszych rozwiązań" - powiedział wiceminister spraw zagranicznych Marcin Przydacz, który w dniach 15-17 maja br. złożył wizytę na Białorusi.

W ramach dwustronnych konsultacji z wiceministrem spraw zagranicznych Białorusi Olegiem Krawczenką wiceszef polskiego MSZ omówił szerokie spektrum zagadnień dotyczących relacji polsko-białoruskich, w tym rozwój dialogu politycznego i możliwości ożywienia współpracy gospodarczej, jak również sytuację mniejszości polskiej oraz kwestię nauczania języka polskiego na Białorusi. Rozmówcy poruszyli także tematykę swobód obywatelskich oraz dalszej współpracy Białorusi z Polską i instytucjami euroatlantyckimi.

Z kolei z przedstawicielami UNDP oraz UNICEF na Białorusi podsekretarz stanu w polskim MSZ omówił projekty rozwojowe realizowane przy wsparciu Polski. Odwiedził też Dziecięce Centrum Onkologiczne w Borowlianach, wspierane przez MSZ.

Wizyta była także okazją do spotkania z abp Tadeuszem Kondrusiewiczem, przedstawicielami polskiej mniejszości, a także białoruskim środowiskami niezależnymi.

Delegacja odwiedziła ponadto polskie cmentarze wojskowe z okresu wojny polsko-bolszewickiej, w tym nekropolię w Nowym Świerżniu, gdzie w tym roku rozpoczną się prace restauracyjne ze środków MKiDN i dzięki współpracy z Ministerstwem Obrony Białorusi.

Wiceminister Marcin Przydacz wziął także wczoraj udział w jubileuszowym koncercie muzyki Stanisława Moniuszki w Teatrze Wielkim w Mińsku, współorganizowanym przez Instytut Polski, Instytut Adama Mickiewicza i warszawski Teatr Wielki. Stanisław Moniuszko, ojciec polskiej opery narodowej urodził się 200 lat temu właśnie na Mińszczyźnie.

kom/ kub/ mark/

Data publikacji 17.05.2019, 15:55