Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta Ambasadorów Polski, Estonii, Łotwy i Słowacji na Donbasie (komunikat)

08.07.2020, 17:21aktualizacja: 08.07.2020, 17:21

- MSZ informuje:

Z inicjatywy ambasadora Łotwy Jurisa Poikansa ambasadorowie Polski Bartosz Cichocki, Estonii Kaimo Kuusk i Słowacji Marek Šafin złożyli kilkudniową wizytę w Donbasie.

W uroczystości wzięli udział premier Ukrainy Denys Szmyhal, wicepremier Oleksij Reznikow, minister spraw wewnętrznych Ukrainy Arsen Awakow oraz gubernator doniecki Pawło Kyrylenko.

Następnie w Słowiańsku dyplomaci oddali cześć poległym w obronie Ukrainy żołnierzom.

Na konferencji prasowej w Kramatorsku ambasador Bartosz Cichocki podkreślił: „Wsparcie dla Ukrainy jest naszym obowiązkiem. Jeśli pozwolimy na bezkarne użycie siły militarnej wobec Ukrainy, sami znajdziemy się w zagrożeniu. Jeśli reformy na Ukrainie zakończą się sukcesem, my też skorzystamy”. Następnego dnia ambasador Cichocki przekazał wsparcie medyczne dwóm szpitalom. Szpital w Mikołajiwce otrzymał 2 respiratory, 2500 maseczek ochronnych i 250 opakowań płynu dezynfekcyjnego do rąk. Sprzęt sfinansowano ze środków MSZ RP.

W Słowiańsku natomiast polski ambasador przekazał szpitalowi dziecięcemu środki dezynfekcyjne i ochrony osobistej, które zakupiły polskie firmy obecne na Ukrainie: PGNiG, PKN Orlen, PZU, PKO BP, a także Ministerstwo Zdrowia i Polska Fundacja Narodowa (4 tys. litrów płynu dezynfekcyjnego, 500 gogli ochronnych, 3 tys. maseczek oraz 5 tys. jednorazowych rękawiczek ochronnych).

6 lipca w Bachmucie dyplomaci wzięli udział w obchodach szesnastej rocznicy utworzenia 26 berdyczowskiej brygady artylerii, biorącej udział w walkach od 2014. „Stoicie na straży suwerenności Ukrainy, ale bronicie też Polski i Europy" – podkreślił ambasador Cichocki.

Wizyta była też okazją do spotkania z miejscowymi Polakami. ambasador Cichocki i Konsul Generalny RP w Charkowie Janusz Jabłoński odwiedzili we wtorek i środę najdalej na wschód Ukrainy aktywne polskie stowarzyszenie w Siewierodoniecku i w Kramatorsku.

W Siewierodoniecku polscy dyplomaci mieli okazję złożyć na ręce Zbigniewa Wołąsa podziękowania polskim obserwatorom SMM OBWE za ich pracę.

Na spotkaniu z gubernatorem ługańskim Serhijem Hajdajem ambasadorowie Polski, Łotwy i Słowacji wyrazili uznanie dla tempa inwestycji infrastrukturalnych oraz omówili trudną sytuację pożarową regionu.

7 lipca br. dyplomaci odwiedzili Popasne. „Tej wojny nie można wygrać tylko na polu bitwy. Konieczne jest też zwycięstwo reform gospodarczych i społecznych, które konsekwentnie wspieramy” – zauważył na spotkaniu z władzami miasta ambasador Bartosz Cichocki.

Wizyty polskich dyplomatów na Donbasie odbywają się regularnie, skutkując kolejnymi projektami wsparcia. Są wyrazem realnej pomocy Polski w odzyskaniu przez Ukrainę integralności terytorialnej.

kom/ mst/

Data publikacji 08.07.2020, 17:21