Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta ministra spraw zagranicznych Senegalu Mankeur Ndiaye (komunikat)

22.04.2015, 18:03aktualizacja: 22.04.2015, 18:03

- MSZ informuje:

Dwustronna współpraca polityczna i gospodarcza oraz perspektywa wzmocnienia relacji w zakresie kultury i edukacji były głównymi tematami spotkania ministra Grzegorza Schetyny z ministrem spraw zagranicznych Senegalu Mankeur Ndiaye.

– Senegal staje się dla Polski kluczowym partnerem w Afryce. Z dużym zadowoleniem odnotowuję intensyfikację kontaktów gospodarczych między przedsiębiorcami polskimi i senegalskimi – powiedział szef polskiej dyplomacji Grzegorz Schetyna podczas konsultacji politycznych z przedstawicielami rządu Republiki Senegalu. Oficjalna wizyta ministra spraw zagranicznych Senegalu Mankeur Ndiaye w Polsce była pierwszą po blisko pół wieku.

W trakcie spotkania poruszono kwestie dwustronnej współpracy politycznej i gospodarczej, a także rozmawiano o możliwościach wzmocnienia współpracy edukacyjnej i kulturalnej oraz współdziałania na forum ONZ. Ministrowie omówili sytuację bezpieczeństwa w Sahelu i dyskutowali nt. przeciwdziałania radykalizacji w regionie oraz sytuacji na Ukrainie.

- Mam nadzieję, że uroczyste otwarcie ambasady Republiki Senegalu w Warszawie, będące elementem wizyty pana ministra Ndiaye, oraz planowane uruchomienie jeszcze w bieżącym roku polskiej placówki w Dakarze przyczyni się do utrzymania wysokiej dynamiki naszych dwustronnych relacji - powiedział minister Schetyna.

W trakcie spotkania szef polskiej dyplomacji zauważył: – Konsultacje stanowią potwierdzenie aktywizacji naszej polityki zagranicznej wobec państw Afryki Zachodniej. Współpraca Polski i Senegalu powinna obejmować nie tylko kwestie gospodarcze, ale także częstsze kontakty polityczne oraz kulturalne.

Minister Ndiaye w trakcie wizyty odbył także spotkania z Marszałkiem Sejmu i polskimi parlamentarzystami oraz wziął udział w Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach. Weźmie on także wspólnie z wiceminister spraw zagranicznych Katarzyną Kacperczyk udział w uroczystym otwarciu ambasady Republiki Senegalu w Warszawie.

kom/ azb/

Data publikacji 22.04.2015, 18:03