Polityka i społeczeństwo

MSZ: Wizyta ministrów spraw zagranicznych Polski, Estonii, Litwy i Łotwy w Albanii (komunikat)

05.03.2020, 14:28aktualizacja: 05.03.2020, 14:28

- MSZ informuje:

Minister Jacek Czaputowicz, wspólnie z ministrami spraw zagranicznych Litwy - Linasem Linkevičiusem i Łotwy - Edgarsem Rinkevičsem oraz wiceministrem spraw zagranicznych Estonii - Märtem Volmerem, przebywali w dniach 4-5 marca br. z wizytą w Tiranie. Jej głównym celem – podobnie jak poprzedzającej wizyty w Macedonii Północnej – było wyrażenie silnego poparcia dla europejskich aspiracji Albanii i rozpoczęcia przez nią negocjacji akcesyjnych z UE.

Ministrowie rozmawiali z premierem Edit Ramą, prezydentem Albanii Ilirem Metą, oraz pełniącym obowiązki ministra Europy i spraw zagranicznych Gentem Cakajem. Wzięli również udział w spotkaniu z przedstawicielami komisji parlamentarnych ds. zagranicznych i ds. integracji europejskiej.

Podczas rozmów z najwyższymi władzami Albanii omówiono aktualny stan reform w Albanii, które warunkują jej postępy na drodze integracji europejskiej. Wymieniono również opinie dot. propozycji Komisji Europejskiej w sprawie metodologii procesu rozszerzenia UE. – Dzięki zmianom w procesie akcesyjnym państwa negocjujące będą mogły, na podstawie postępów w ramach przeprowadzanych reform, w szybszym tempie zmierzać do przystąpienia do UE. – podkreślił minister Czaputowicz. Szef polskiej dyplomacji apelował także o podtrzymanie ponadpartyjnego dialogu politycznego i zachowanie jedności albańskiej klasy politycznej jako kluczowych elementów starań o przystąpienie do Unii Europejskiej.

Ważnym tematem rozmów z przedstawicielami Albanii były oczekiwania Tirany związane z majowym szczytem UE-Bałkany Zachodnie w Zagrzebiu. W tym kontekście minister Czaputowicz podsumował wyniki zorganizowanego w Poznaniu Szczytu Bałkanów Zachodnich w ramach polskiego przewodnictwa w Procesie Berlińskim.

Rozmowy ministrów w Albanii były także okazją do podkreślenia bardzo dobrej współpracy z Tiraną w ramach NATO. W tym kontekście uczestnicy spotkania wyrazili przekonanie o istotnej roli Sojuszu dla architektury bezpieczeństwa w Europie i w szerszym wymiarze globalnym.

Spotkanie ministrów spraw zagranicznych ze studentami Uniwersytetu w Tiranie było okazją do dyskusji na temat przyszłości integracji europejskiej, perspektyw rozwoju UE i polityki rozszerzenia UE.

kom/ mst/

Data publikacji 05.03.2020, 14:28