Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta szefa polskiej dyplomacji w Budapeszcie (komunikat)

12.02.2015, 16:17aktualizacja: 12.02.2015, 16:17

- MSZ informuje:

Umocnieniu jedności Grupy Wyszehradzkiej, omówieniu sytuacji wokół konfliktu na Ukrainie oraz stosunkom dwustronnym w wymiarze politycznym, społecznym i gospodarczym poświęcona była wizyta ministra Grzegorza Schetyny na Węgrzech.

Szef polskiej dyplomacji spotkał się w Budapeszcie z premierem Viktorem Orbánem, węgierskim ministrem spraw zagranicznych Péterem Szijjártó oraz szefem komisji spraw zagranicznych Zgromadzenia Narodowego Węgier Zsoltem Némethem.

– Dla Węgier Polska jest partnerem strategicznym – mówił po zakończeniu rozmów minister Szijjártó. – Węgry są zainteresowane, by współpraca w ramach Grupy Wyszehradzkiej była jak najbardziej głęboka i szeroka – dodał.

Ministrowie poinformowali, że oprócz zacieśniania związków gospodarczych między naszymi krajami są także zainteresowani zwiększaniem wymiany młodzieży. Mają temu służyć projekty realizowane przez organizacje pozarządowe i finansowane z funduszu małych grantów przy ambasadach obu państw. – Każde z państw przeznaczy na to w tym roku po 30 tys. euro. Zależy nam, by młodzi Polacy i Węgrzy wiedzieli o sobie więcej – powiedział minister Schetyna.

Obaj ministrowie odnieśli się także negocjacji pokojowych w Mińsku w związku z kryzysem na Ukrainie. – Cieszymy się, że następuje powrót do rozmów przy stole politycznym a nie za pomocą broni – podkreślił minister Schetyna. – Powodzenie rokowań zależy jednak od implementacji porozumienia – dodał.

– W pełni zgadzamy się, że każde porozumienie odnośnie sytuacji na Ukrainy musi respektować suwerenność i integralność terytorialną tego kraju – podkreślił minister Szijjártó.

kom/ kfk/

Data publikacji 12.02.2015, 16:17