Polityka i społeczeństwo

MSZ: wizyta wiceminister Henryki Mościckiej-Dendys w Austrii (komunikat)

05.06.2015, 14:28aktualizacja: 05.06.2015, 14:28

- MSZ informuje:

Podczas konsultacji w Wiedniu podsekretarz stanu Henryki Mościckiej-Dendys rozmawiała ona z Sekretarzem Generalnym MSZ Austrii Michaelem Linhartem o sytuacji w Unii Europejskiej i jej sąsiedztwie oraz relacjach dwustronnych.

Odnosząc się do wyzwań stojących obecnie przez Unią Europejską, w tym postulatów Wielkiej Brytanii związanych z referendum dotyczącym pozostania w UE, rozmówcy podkreślili wolę dalszego reformowania Unii i przybliżania jej do obywateli. Zmiany te jednak muszą być prowadzone w oparciu o obecne ramy prawne, przy zachowaniu wszystkich wolności, jakie leżą u podstaw Wspólnoty oraz pełnej jedności i równości jej wszystkich państw członkowskich.

W trakcie konsultacji rozmówcy odnieśli się także do zagrożeń płynących z najbliższego sąsiedztwa UE, w tym do działań Rosji, sytuacji na Ukrainie oraz wyzwań związanych z destabilizacją południowego sąsiedztwa i masową nielegalną migracją. Podkreślając konieczność utrzymania dynamiki procesów integracji europejskiej, rozmówcy uzgodnili rozwój wspólnych projektów mających na celu wsparcie państw Bałkanów Zachodnich.

Omawiając stan stosunków dwustronnych zwrócono uwagę na dynamiczny rozwój współpracy gospodarczej, w tym w zakresie innowacyjności oraz wolę dalszego dialogu w dziedzinie edukacji i kultury. Rozmówcy podzielili się też doświadczeniami na temat rozbudowy sieci placówek dyplomatycznych oraz współpracy w tym zakresie z państwami członkowskimi UE.

Wiceszefowa polskiej dyplomacji spotkała się również z Sekretarzem Generalnym OBWE, Lamberto Zannierem oraz z Przewodniczącym Stałej Rady OBWE, ambasadorem Vukiem Žugiciem. Podczas spotkań wyraziła pełne poparcie Polski dla działań Sekretarza Generalnego oraz nadzorowanych przez niego struktur OBWE, a także wysiłków serbskiego Przewodnictwa na rzecz pokojowego rozwiązania konfliktu na Ukrainie wschodniej. Wiceminister Mościcka-Dendys podkreśliła, że „kryzys na i wokół Ukrainy potwierdził użyteczność instrumentarium OBWE i samej organizacji w sytuacjach konfliktowych. Postawił także przed państwami uczestniczącymi nowe wyzwania w zakresie bezpieczeństwa.”

Omówiono również kwestie związane z planowanym na początek lipca br. spotkaniem na wysokim szczeblu w Helsinkach w 40. rocznicę przyjęcia Aktu Końcowego KBWE, sytuacją finansową organizacji oraz zwiększaniem liczby Polaków zatrudnionych w instytucjach i misjach terenowych OBWE.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ azb/

Data publikacji 05.06.2015, 14:28