Polityka i społeczeństwo

MSZ: wspólny komunikat po spotkaniu ministrów spraw zagranicznych Polski i Salwadoru (komunikat)

22.11.2017, 17:37aktualizacja: 22.11.2017, 17:37

- MSZ informuje:

Ministrowie Witold Waszczykowski i Hugo Martínez spotkali się w Warszawie, gdzie omówili możliwości pogłębienia dwustronnej współpracy politycznej, gospodarczo-handlowej, inwestycyjnej, kulturalno-naukowej i rozwojowej.

Rozmowy dotyczyły także współpracy wielostronnej, wymiany poparć do organizacji międzynarodowych, obecnej sytuacji w Europie i Ameryce Łacińskiej oraz wyzwań stojących przed państwami obu regionów.

Ministrowie podpisali zaktualizowany Protokół w sprawie konsultacji politycznych między resortami spraw zagranicznych obu państw. – Protokół umożliwi nadanie bardziej regularnego charakteru dwustronnemu dialogowi politycznemu oraz wymianie poglądów na tematy stanowiące przedmiot wspólnego zainteresowania – ocenił minister Waszczykowski i dodał, że „na mocy Protokołu pierwsze konsultacje polityczne na szczeblu wiceministrów odbędą się w 2018 r. w San Salvador”. Ze swojej strony Minister Martínez podkreślił, że „aktualizacja Protokołu dotyczącego relacji dwustronnych umożliwi szybsze procedowanie w interesujących oba kraje bieżących sprawach.”

Zdaniem szefa polskiej dyplomacji niedawne otwarcie ambasady RP w Panamie powinno przyczynić się do wzmocnienia relacji Polski z krajami Ameryki Środkowej, w tym z Salwadorem. Rozmówcy wyrazili przekonanie, że dodatkową płaszczyznę współpracy dwustronnej stwarza Umowa Stowarzyszeniowa UE-Ameryka Środkowa. Zwrócili ponadto uwagę, że do większego zbliżenia między obu krajami mogą przyczynić się wzajemne wizyty studyjne przedstawicieli środowisk opiniotwórczych.

Szef dyplomacji salwadorskiej był gościem specjalnym odbywającego się w Sejmie „Dnia Ameryki Łacińskiej” zorganizowanego przez Sejm, Ministerstwo Spraw Zagranicznych i Polski Instytut Spraw Międzynarodowych. Ponadto Krajowa Izba Gospodarcza i strona salwadorska, przy wsparciu MSZ, zorganizowały seminarium pt. „Możliwości biznesowe i inwestycyjne w Republice Salwadoru”. Była to pierwsza wizyta w Polsce ministra spraw zagranicznych Salwadoru w historii bilateralnych relacji obu krajów.

kom/ zjt/

Data publikacji 22.11.2017, 17:37