Polityka i społeczeństwo

Parlament Europejski podejmie decyzję w sprawie umowy między UE a Wielką Brytanią

27.04.2021, 08:31aktualizacja: 27.04.2021, 08:32

© European Union 2019 - Source : EP
We wtorek posłowie będą głosować w sprawie ratyfikacji umowy, która określa zasady przyszłych relacji między UE a Wielką Brytanią.

Negocjatorzy UE i Wielkiej Brytanii uzgodnili 24 grudnia 2020 r. umowę handlową ustanawiającą warunki współpracy między UE a Wielką Brytanią po brexicie. Umowa obejmuje zasady wolnego handlu bez kontyngentów i taryf, rybołówstwo, energię, bezpieczeństwo wewnętrzne i standardy uczciwej konkurencji. Aby zminimalizować komplikacje po wystąpieniu Wielkiej Brytanii z UE umowa jest tymczasowo stosowana od 1 stycznia 2021 r., wygaśnie jednak 30 kwietnia 2021 r. Aby mogła wejść w życie na stałe konieczna jest zgoda Parlamentu.

Poza głosowaniem w sprawie ratyfikacji europarlament przyjmie też rezolucję oceniającą wynik negocjacji między UE i Wielką Brytanią. Projekt rezolucji opracowała grupa koordynacyjna ds. Zjednoczonego Królestwa, w której zasiadają przedstawiciele klubów parlamentarnych, oraz tworzona przez liderów grup politycznych PE i przewodniczącego PE Konferencja Przewodniczących.

Eurodeputowani uznali wyjście Wielkiej Brytanii z UE za "historyczny błąd". Popierają umowę o handlu i współpracy, ale nie szczędzą słów krytyki wobec jednostronnych działań Wielkiej Brytanii, które naruszają porozumienie o wystąpieniu tego kraju z UE. Posłowie do PE domagają się pełnego wdrożenia uzgodnionych warunków porozumienia.

Wyniki obu głosowań zostaną ogłoszone w środę rano.

Źródło informacji: EuroPAP News

Materiał powstał w ramach projektu EuroPAP News, realizowanego przez Polską Agencję Prasową przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej za pośrednictwem dotacji Parlamentu Europejskiego

Data publikacji 27.04.2021, 08:31
Źródło informacji EuroPAP News