Polityka i społeczeństwo

PK: 31 zarzutów dla członków grupy zajmującej się obrotem narkotykami (komunikat)

01.06.2018, 16:57aktualizacja: 01.06.2018, 16:57

- PK informuje:

Wydział I Śledczy Prokuratury Okręgowej w Ostrowie Wlkp. nadzoruje śledztwo przeciwko 17 mieszkańcom Kalisza i Ostrowa Wlkp. podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej mającej na celu obrót substancjami odurzającymi i psychotropowymi.

W dniu 16 maja 2018 r. na polecenie Prokuratura funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji w Kaliszu dokonali jednoczesnego zatrzymania 14 osób oraz przeprowadzili przeszukania 21 lokali mieszkalnych i użytkowych zajmowanych przez w/w osoby.

W trakcie prowadzonych działań, w jednym z mieszkań w Ostrowie Wielkopolskim policjanci odkryli uprawę konopi wyposażoną w profesjonalny sprzęt, gdzie rosło kilkadziesiąt krzewów.

Przesłuchani w charakterze podejrzanych usłyszeli łącznie 31 zarzutów m.in. udziału w zorganizowanej grupie przestępczej, brania udziału w obrocie znacznymi ilościami substancji psychotropowych poprzez ich posiadanie, nabywanie i sprzedaż, w łącznej ilości ponad 27 kilogramów amfetaminy, 297 szt. tabletek ecstasy i 300 gramów marihuany.

Z uwagi na grożącą podejrzanym surową karę oraz obawę matactwa Prokurator wystąpił do Sądu z wnioskiem o zastosowanie wobec 5 podejrzanych środków zapobiegawczych w postaci tymczasowego aresztowania, wobec pozostałych zastosowano środki wolnościowe w tym w dwóch przypadkach poręczenia majątkowe w kwocie 20.000 zł

Sąd po zapoznaniu się z materiałem dowodowym zgromadzonym przez Prokuratora postanowił zastosować wobec wszystkich 5 podejrzanych tymczasowe aresztowanie na okres 3 miesięcy.

kom/ march/

Data publikacji 01.06.2018, 16:57