Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia przeciwko podejrzanemu o usiłowanie zabójstwa dwóch osób (komunikat)

08.08.2018, 10:36aktualizacja: 08.08.2018, 10:36

- PK informuje:

Prokurator Rejonowy w Jarocinie zakończył śledztwo prowadzone przeciwko 48-letniemu mieszkańcowi jednej z miejscowości powiatu jarocińskiego, podejrzanemu o usiłowanie zabójstwa pozostającej z nim w separacji żony oraz jej partnera.

Akt oskarżenia został właśnie skierowany do Sądu Okręgowego w Kaliszu.

Pokrzywdzeni doznali poważnych obrażeń

W toku postępowania ustalono, że 1 marca 2018 roku podejrzany udał się do miejsca zamieszkania pokrzywdzonych. Przy użyciu przywiezionego ze sobą młotka o wadze 1,34 kg włamał się on do wnętrza lokalu mieszkalnego i działając z zamiarem pozbawienia pokrzywdzonych życia, zadawał im uderzenia w okolice głowy i twarzoczaszki.

Powołany w śledztwie biegły z zakresu medycyny sądowej w swojej opinii wskazał, że uderzenia zadawane były „z dużą siłą” oraz w sytuacji, gdy „oboje pokrzywdzeni stracili przytomność, byli bezbronni i nie stawiali oporu”. Skutkowało to powstaniem poważnych obrażeń naruszających czynności narządów ciała na okres powyżej 7 dni.

Podejrzany jest tymczasowo aresztowany

Prokurator zarzucił 48-latkowi usiłowanie zabójstwa dwóch osób. Przestępstwa te zagrożone są karą od 8 do 15 lat pozbawienia wolności, karą 25 lat pozbawienia wolności lub karą dożywotniego pozbawienia wolności.

Przesłuchany w charakterze podejrzanego mężczyzna nie przyznał się do popełnienia zarzucanych mu przestępstw i przedstawił wersję, która jest rozbieżna z ustaleniami poczynionymi w toku śledztwa.

Na wniosek prokuratora wobec mężczyzny w dalszym ciągu stosowany jest środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania.

Jak wynika z opinii powołanych w toku śledztwa biegłych psychiatrów w chwili zdarzenia podejrzany miał zachowaną zdolność rozpoznania znaczenia swoich czynów i pokierowania swoim postępowaniem oraz może brać udział w postępowaniu.

kom/ mgost/

Data publikacji 08.08.2018, 10:36