Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia w sprawie zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się nielegalnym obrotem wyrobami akcyzowymi (komunikat)

28.08.2018, 12:42aktualizacja: 28.08.2018, 12:42

- PK informuje:

Prokuratura Okręgowa w Kielcach zakończyła w części śledztwo – prowadzone wspólnie z Zarządem w Kielcach CBŚP i Izbą Administracji Skarbowej w Kielcach – przeciwko 6 podejrzanym o udział w zorganizowanej grupie przestępczej mającej na celu popełnianie przestępstw związanych z nielegalnym obrotem wyrobami akcyzowymi.

W dniu wczorajszym (27 sierpnia 2018 roku) prokurator przesłał do Sądu Okręgowego w Kielcach akt oskarżenia przeciwko 6 oskarżonym o udział w zorganizowanej grupie mającej na celu popełnianie przestępstw skarbowych. Zarzucane oskarżonym czyny polegały na nielegalnym przywozie przez granicę wyrobów tytoniowych w postaci papierosów różnych marek bez polskich znaków akcyzy i następnie wywozie tych papierosów z terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, a nadto na pomocy w zbywaniu, po uprzednim sprowadzeniu z zagranicy na teren kraju, wyrobów akcyzowych bez ich uprzedniego oznaczenia polskimi znakami akcyzy w ilości ponad 22 milionów papierosów różnych marek.

Swoim działaniem sprawcy narazili Skarb Państwa na uszczuplenie należności publicznoprawnych w kwocie ponad 25 milionów złotych. Jak ustalono z przestępczego procederu oskarżeni uczynili sobie stałe źródło dochodu.

W toku postępowania przygotowawczego poczet przyszłych kar zabezpieczono mienie w postaci pieniędzy w kwotach 24.000 euro i 118.000 złotych i mienie o szacowanej wartości ponad 100.000 złotych.

W stosunku do pięciu spośród oskarżonych nadal stosowany jest środek zapobiegawczy w postaci tymczasowego aresztowania. Czyny zarzucane sprawcom są zagrożone karą do 5 lat pozbawienia wolności.

kom/ tnt/

Data publikacji 28.08.2018, 12:42