Polityka i społeczeństwo

PK: akt oskarżenia za groźby, pobicia, rozbój i wpływanie na świadków (komunikat)

09.04.2018, 12:36aktualizacja: 09.04.2018, 12:36

- PK informuje:

Prokurator Rejonowy Szczecin-Zachód w Szczecinie skierował do Sądu Rejonowego Szczecin-Prawobrzeże i Zachód w Szczecinie akt oskarżenia przeciwko trzem mężczyznom, mieszkańcom Tanowa i Polic oskarżonym o pobicia, groźby, dokonanie rozboju, naruszenie miru domowego i wpływanie na świadków na szkodę czterech osób pokrzywdzonych, to jest o czyny z art. 190 § 1 kk, art. 245 kk, 280 § 1 kk i inne.

Z dokonanych ustaleń wynika, że w dniu 25 lutego 2018 r. jeden z oskarżonych stosując wobec pokrzywdzonego przemoc polegającą na szarpaniu go zabrał mu srebrny łańcuszek o wartości 1000 zł. Kiedy pokrzywdzony zażądał zwrotu łańcuszka oskarżony zaczął go bić. Do bijącego dołączył kolejny z oskarżonych. Następnie obaj napastnicy siłą doprowadzili pokrzywdzonego do samochodu, gdzie zabrali mu telefon komórkowy i kartę bankomatową, której użyli następnie w celu wypłaty pieniędzy z konta pokrzywdzonego. Z uwagi na brak środków na rachunku bankowym pokrzywdzonego nie udało im się zrealizować zamierzonego celu kradzieży. Po nieudanej próbie kradzieży pieniędzy napastnicy ponownie siłą doprowadzili pokrzywdzonego do samochodu, gdzie pobili go zadając mu liczne ciosy w głowę i kopiąc po całym ciele, a następnie zażądali o niego 150 zł za zwrot skradzionego wcześniej łańcuszka. W trakcie zdarzenia i po nim podejrzani grozili pokrzywdzonemu utopieniem go oraz pozbawieniem życia, jeżeli zawiadomi Policję o zdarzeniu. W wyniku pobicia pokrzywdzony doznał obrażeń oka i twarzy na okres do dni 7.

Oskarżonym Arturowi E. i Damianowi A. zarzucono ponadto, że w dniu 4 czerwca 2017 r. grozili kolejnemu pokrzywdzonemu, na szkodę którego w dniu 5 maja 2017 r. Artur E. dokonał kradzieży z włamaniem, pozbawieniem życia, jeżeli nie wycofa on złożonego w tej sprawie na Policję zawiadomienia o przestępstwie.

Oskarżonemu Mariuszowi E. zarzucono ponadto popełnienie przestępstwa polegającego na kierowaniu gróźb w dniu 12 czerwca 2017 r. wobec kolejnego pokrzywdzonego, a nadto wszystkim wspólnie i w porozumieniu pobicia go i naruszenia jego miru domowego w dniu 16 czerwca 2017 r., a następnie wywierania wpływu na ww. polegającego na grożeniu mu pozbawieniem życia w przypadku nie odstąpienia od złożenia zawiadomienia o popełnionych na jego szkodę przestępstwach.

Żaden z oskarżonych nie był w przeszłości karany sądownie. W toku śledztwa częściowo przyznali się do popełnia zarzucanych im przestępstw. W dniu 22 czerwca 2017 r. na wniosek Prokuratora Rejonowego Szczecin-Zachód w Szczecinie wszyscy podejrzani zostali tymczasowo aresztowani.

Oskarżonym zarzucono popełnienie łącznie 16 przestępstw, za które grozi im, w zależności od przyjętej kwalifikacji prawnej zarzucanych im czynów, kara do 10 lub 12 lat pozbawienia wolności.

kom/ mgost/

Data publikacji 09.04.2018, 12:36