Polityka i społeczeństwo

PK: Akt oskarżenia za usiłowanie zabójstwa (komunikat)

11.04.2018, 11:38aktualizacja: 11.04.2018, 11:38

- PK informuje:

Prokurator Rejonowy w Gryfinie skierował do Sądu Okręgowego w Szczecinie akt oskarżenia przeciwko pięćdziesięcioośmioletniej mieszkance powiatu gryfińskiego podejrzanej o usiłowanie zabójstwa. Do zdarzenia doszło w dniu 13 października 2017 r. w miejscowości Stołeczna. W toku śledztwa ustalono, że podejrzana i pokrzywdzony pozostawali w konkubinacie. W październiku 2017 r. pomiędzy ww. wielokrotnie dochodziło do awantur, a w dniu 6 października 2017 r. w miejscu ich zamieszkania miała miejsce interwencja policji, podczas której podejrzana początkowo skarżyła się na zachowanie pokrzywdzonego, a następnie wycofała się ze swoich twierdzeń o nagannym zachowaniu partnera. Podczas interwencji oboje byli pod wpływem alkoholu. W dniu 13 października 2017 r. pomiędzy ww. ponownie doszło do awantury, podczas której oskarżona zadała pokrzywdzonemu nożem liczne rany w tym, 3 rany kłute klatki piersiowej oraz rany w okolice łokcia prawego, lewej ręki i grzbietu nosa. Pokrzywdzony usiłując uciec przed kolejnymi ciosami schował się na balkonie, skąd telefonicznie powiadomił policję o zdarzeniu.

W toku śledztwa podejrzana przyznała się do udziału w zdarzeniu, ale zaprzeczyła, że chciała zabić pokrzywdzonego. Biegli psychiatrzy orzekli, że w czasie czynu była poczytalna. Obrażenia , których doznał pokrzywdzony w tym jedna z ran klatki piersiowej drążąca do serca wywołała tamponadę serca i krwawienie do opłucnej, spowodowały u ww. chorobę realnie zagrażającą życiu. Na wniosek prokuratora Rejonowego w Gryfinie podejrzana została tymczasowo aresztowana.

Za usiłowanie zabójstwa podejrzanej grozi kara pozbawienia wolności od lat 8, kara 25 lat pozbawienia wolności albo kara dożywotniego pozbawienia wolności. Podejrzana nie była w przeszłości karana.

kom/ sno/

Data publikacji 11.04.2018, 11:38