Polityka i społeczeństwo

PK: Areszt dla mężczyzny w sprawie zabójstwa kobiety z 2000 roku (komunikat)

26.08.2019, 15:17aktualizacja: 26.08.2019, 15:17

- PK informuje:

Na polecenie Prokuratury Okręgowej w Katowicach funkcjonariusze KWP w Katowicach 22 sierpnia 2019 r. zatrzymali 47–letniego mężczyznę. Czynność zrealizowano w sprawie zabójstwa kobiety z Bytomia sprzed 19 lat.

Śledztwo podjęte po latach

Do zdarzenia doszło w dniu 17 marca 2000 roku w Bytomiu. W jednym z mieszkań ujawniono leżące na ziemi ciało 65–letniej kobiety. Mieszkanie nosiło ślady plądrowania. Na twarzy i ciele kobiety ujawnione zostały obrażenia. Śledztwo w sprawie zabójstwa zostało wszczęte przez Prokuraturę Rejonową w Bytomiu w dniu 20 marca 2000 roku. Przeprowadzona sekcja zwłok potwierdziła, iż przyczyną zgonu kobiety było uduszenie. Czynności w sprawie nie pozwoliły pierwotnie na ustalenie sprawcy zabójstwa. W tej sytuacji postępowanie zostało umorzone z powodu niewykrycia sprawcy przestępstwa. W lipcu 2019 roku śledztwo zostało podjęte do dalszego prowadzenia w Prokuraturze Okręgowej w Katowicach.

Usłyszał zarzut

Prokuratura i policja przeprowadziła nowe dowody w sprawie, które pozwoliły na przedstawienie zatrzymanemu mężczyźnie zarzutu zabójstwa kwalifikowanego z art. 148 par. 1 kodeksu karnego. Grozi mu kara dożywotniego pozbawienia wolności.

Prokurator skierował wniosek o areszt

Dla zabezpieczenia prawidłowego toku postępowania i z uwagi na grożącą podejrzanemu surową karę, prokurator skierował do Sądu wniosek o zastosowanie tymczasowego aresztowania na okres 3 miesięcy. Sąd podzielił argumentację prokuratora i zastosował tymczasowe aresztowanie.

kom/ plp/ MARK/

Data publikacji 26.08.2019, 15:17