Polityka i społeczeństwo

PK: Areszt dla sprawcy usiłowania włamania do bankomatu w Bolesławcu (komunikat)

15.03.2019, 10:08aktualizacja: 15.03.2019, 10:08

- PK informuje:

Na wniosek Prokuratury Rejonowej w Bolesławcu miejscowy sąd zastosował areszt tymczasowy wobec Grzegorza G., który 11 marca 2019 roku w godzinach nocnych usiłował dokonać kradzieży z włamaniem jednego z bankomatów na terenie Bolesławca.

Próbował wyrwać bankomat przy pomocy ciągnika

Urządzenie stało przy jednej z Galerii Handlowych. 39-latek podjechał do niego ciągnikiem rolniczym. Następnie na bankomacie i pojeździe zamocował pasy holownicze i próbował wyrwać urządzenie z podłoża. Próba nie powiodła się z powodu zerwania użytych przez podejrzanego pasów. Bankomat uległ jednak zniszczeniu. Sprawca próbował uciekać przed funkcjonariuszami Policji prowadzonym przez siebie ciągnikiem oraz pieszo. Po zatrzymaniu przy mężczyźnie ujawniono broń palną wraz z amunicją, a także blisko 3 gramy amfetaminy.

Usłyszał prokuratorskie zarzuty

Sprawcę doprowadzono do Prokuratury Rejonowej w Bolesławcu, gdzie usłyszał zarzuty usiłowania kradzieży z włamaniem bankomatu oraz zniszczenia urządzenia o wartości ponad 33 tysięcy złotych.

Ponadto Grzegorzowi G. zarzucono posiadanie bez zezwolenia broni palnej i amunicji, posiadanie substancji psychotropowych oraz przestępstwo niezatrzymania się na żądanie funkcjonariuszy Policji.

Ustalono także, że użyty przez podejrzanego ciągnik rolniczy pochodził z kradzieży, wobec czego sprawcy zarzucono przestępstwo paserstwa.

Środki zapobiegawcze

Podejrzany przyznał się od popełnienia zarzuconych mu czynów i złożył wyjaśnienia. Jak ustalono, Grzegorz G. nie działał sam. Trwają czynności zmierzające do zatrzymania pozostałych sprawców.

Po wykonaniu czynności procesowych z udziałem podejrzanego Prokuratura Rejonowa w Bolesławcu skierowała do tamtejszego Sądu Rejonowego wniosek o jego tymczasowe aresztowanie na okres trzech miesięcy od dnia zatrzymania. Wniosek został uwzględniony.

Za popełnione przestępstwa podejrzanemu grozi kara do 10 lat pozbawienia wolności.

kom/ emi/

Data publikacji 15.03.2019, 10:08