Polityka i społeczeństwo

PK: Byli funkcjonariusze Służby Bezpieczeństwa oskarżeni o tworzenie fałszywych dowodów przeciwko ks. Jerzemu Popiełuszce (komunikat)

28.01.2019, 15:20aktualizacja: 28.01.2019, 15:20

- PK informuje:

Prokurator Oddziałowej Komisji Ścigania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Warszawie oskarżył Grzegorza P., Waldemara O. i Leszka N., byłych funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa Departamentu IV Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, w sprawie dotyczącej tworzenia fałszywych dowodów w celu skierowania przeciwko ks. Jerzemu Popiełuszce ścigania o przestępstwo. Akt oskarżenia został skierowany do Sądu Rejonowego dla Warszawy Woli w Warszawie.

Przestępcze działania oskarżonych polegały na nielegalnym wejściu do mieszkania należącego do ks. Jerzego Popiełuszki w Warszawie przy ul. Chłodnej, pozostawienia w nim amunicji, materiałów wybuchowych oraz ulotek i wydawnictw, których posiadanie było wówczas zabronione, a następnie doprowadzeniu do ich ujawnienia w wyniku przeszukania przeprowadzonego w dniu 12 grudnia 1983 roku, co skutkowało wdrożeniem przeciwko pokrzywdzonemu postępowania karnego o czyn z art. 194 kodeksu karnego z 1969 roku.

Zarzucane oskarżonym zachowania, w dacie ich dokonania, wyczerpały znamiona przestępstwa, określonego w art. 249 kodeksu karnego z 1969 roku, stanowiąc akt represji oraz prześladowania duchownego z powodów politycznych i religijnych.

Oskarżonym zarzucono popełnienie przestępstw z art. 235 kodeksu karnego i 231 § 1 kodeksu karnego, wypełniających jednocześnie znamiona zbrodni komunistycznych i zbrodni przeciwko ludzkości. Czyny zarzucone oskarżonym są zagrożone karą pozbawienia wolności do lat 3.

kom/ nmk/ mark/

Data publikacji 28.01.2019, 15:20