Polityka i społeczeństwo

PK: informacja Prokuratury Krajowej dotycząca decyzji Sądu Rejonowego Katowice-Wschód (komunikat)

21.03.2023, 18:11aktualizacja: 22.03.2023, 08:48

- Prokuratura Krajowa informuje:

W związku z dzisiejszymi publikacjami dotyczącymi decyzji Sądu Rejonowego Katowice Wschód w Katowicach uchylającej postanowienie Prokuratury Rejonowej Kielce Wschód w Kielcach w wątku postępowania dotyczącym m.in. pomówienia i publicznego znieważenia sędziego Sądu Okręgowego w Krakowie za pomocą środków masowego komunikowania Prokuratura Krajowa informuje iż:

- akta sprawy Prokuratury Rejonowej Kielce Wschód w Kielcach jeszcze styczniu 2023 r. zostały zbadane w Departamencie Postępowania Przygotowawczego Prokuratury Krajowej;

- w wyniku przeprowadzonej analizy stwierdzono, że wykonane przez prokuratora już po umorzeniu postępowania czynności pozwalają na przyjęcie, że doszło do ustalenia autora umieszczającego w mediach społecznościowych wpisy zniesławiające sędziego Sądu Okręgowego w Krakowie;

- wobec takich ustaleń polecono Prokuraturze Rejonowej Kielce Wschód w Kielcach zwrócenie się do sądu, do którego zostały przesłane akta sprawy wraz z zażaleniem pokrzywdzonego sędziego o przekazanie akt prokuraturze w celu podjęcia postępowania w tej sprawie i wyłączenia materiałów w części dotyczącej pomówienia i publicznego znieważenia sędziego Sądu Okręgowego w Krakowie za pomocą środków masowego w celu kontynowania postępowania w tym wątku;

- pomimo pism prokuratury z 27 stycznia 2023 r. i 6 marca 2023 r. akta nie zostały udostępnione Prokuraturze Rejonowej Kielce Wschód w Kielcach;

- przed zaplanowanym terminem posiedzenia sądu, 10 marca 2023 r. Prokurator Rejonowy Kielce Wschód przekazał do Sądu Rejonowego Katowice Wschód w Kielcach materiały z przeprowadzonych przez prokuraturę już po umorzeniu postępowania czynności procesowych pozwalających na przyjęcie, że doszło do ustalenia autora umieszczającego w mediach społecznościowych wpisy zniesławiające sędziego Sądu Okręgowego w Krakowie, zaś prokurator na posiedzeniu sądu w przedmiocie rozpoznania zażalenia miał zająć stanowisko wnosząc o uwzględnienie zażalenia w zakresie wątku, gdzie pokrzywdzonym jest sędzia Sądu Okręgowego w Krakowie;

- jak wynika z informacji przekazanej przez Prokuraturę Okręgową w Kielcach, w wyniku zdarzenia losowego, tj. wypadku na DK94 w Dąbrowie Górniczej z udziałem dwóch samochodów ciężarowych całkowicie zostały zablokowane dwa pasy jezdni w stronę Katowic w wyniku czego prokurator nie mógł dotrzeć na posiedzenie sądu rozpoznającego zażalenie i zająć stanowiska wnoszącego o uwzględnienie zażalenia w zakresie wątku, gdzie pokrzywdzonym jest sędzia Sądu Okręgowego w Krakowie; dodać należy, iż w rozmowie z pracownikiem sekretariatu prokurator uzyskał zapewnienie, że informacja o wypadku uniemożliwiającym dotarcie mu na posiedzenie sądu została przekazana sądowi, a pomimo to posiedzenie się odbyło, zaś sąd odroczył ogłoszenie postanowienia do godziny 14:00;

- to czynności Prokuratury Rejonowej Kielce Wschód w Kielcach podjęte już po umorzeniu postępowania w postaci m.in. oględzin akt sprawy Prokuratury Okręgowej Warszawa–Praga w Warszawie doprowadziły do dowodów pozwalających na przyjęcie, że doszło do zidentyfikowania autora umieszczającego w mediach społecznościowych wpisy zniesławiające sędziego Sądu Okręgowego w Krakowie, wobec czego kielecka prokuratura najpierw próbowała uzyskać akta z sądu w celu podjęcia postępowania i kontynowania tego wątku, a wobec braku przekazania ich przez katowicki sąd, na posiedzeniu 21 marca 2023 r. zamierzała zając stanowisko wnosząc o uwzględnienie zażalenia pokrzywdzonego w zakresie opisywanym dziś przez media.

UWAGA: Komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ mja/

Data publikacji 21.03.2023, 18:11