Polityka i społeczeństwo

PK: Kolejne zatrzymania i areszty za oszustwa podatkowe przy dystrybucji gazu (komunikat)

04.02.2020, 09:41aktualizacja: 04.02.2020, 09:41

- PK informuje:

Kolejne zatrzymania i areszty za oszustwa podatkowe przy dystrybucji gazu.

Na polecenie Prokuratury Okręgowej w Sieradzu funkcjonariusze Centralnego Biura Śledczego Policji Zarządu w Łodzi zatrzymali trzy kolejne osoby mające związek z działalnością zorganizowanej grupy przestępczej działającej m.in. na terenie woj. Łódzkiego. Grupa dokonywała zmiany przeznaczenia gazu z grzewczego na gaz do napędu pojazdów oraz pozafakturowego obrotu tym gazem, bez uiszczenia należnych opłat i podatków.

Jednym z zatrzymanych jest prezes zarządu spółki zajmującej się dystrybucją gazu, który założył i kierował zorganizowaną grupą przestępczą. Pozostałe dwie zatrzymane osoby to ścisłe kierownictwo spółek zamieszanych w przestępczy proceder.

3,3 miliona złotych strat Skarbu Państwa

Kolejne zatrzymania w tej sprawie to efekt śledztwa Prokuratury Okręgowej w Sieradzu dotyczącego zorganizowanej grupy przestępczej, której członkowie wprowadzili do obrotu, po konkurencyjnych cenach, gaz grzewczy jako gaz do zasilania silników spalinowych. Nielegalna zmiana przeznaczenia gazu odbywała się bez odprowadzania należnego podatku VAT, akcyzowego i dochodowego oraz opłaty paliwowej. Sprzedaż gazu pomiędzy współpracującymi podmiotami, w tym stacjami LPG najczęściej odbywała się bez faktur VAT lub ilość zakupionego gazu jako paliwa LPG w dokumentacji była znacznie zaniżona.

Obliczenia dotyczące pół roku działalności grupy wykazują, że do Skarbu Państwa nie zostały odprowadzone należności publicznoprawne na kwotę ponad 3 milionów złotych.

Zatrzymanym przedstawiono zarzuty z art. 258 kk dotyczące ich działalności w zorganizowanej grupie przestępczej oraz zbrodni wystawiania nierzetelnych faktur, jak również przestępstw karnoskarbowych, za co grozi kara do 15 lat pozbawienia wolności.

Środki zapobiegawcze.

Wobec wszystkich podejrzanych prokurator skierował do Sądu wnioski o zastosowanie środka zapobiegawczego w postaci tymczasowego aresztowania. Sąd podzielił argumenty prokuratora i aresztował tych podejrzanych na 3 miesiące.

W listopadzie 2019 roku w tej sprawie zarzuty przedstawiono jedenastu osobom.

Śledztwo ma charakter rozwojowy.

O sprawie pisaliśmy:

kom/ sic/ robs/