Polityka i społeczeństwo

PK: Komunikat w sprawie udziału prokuratora w sekcji zwłok Dawida Kosteckiego

12.08.2019, 21:47aktualizacja: 12.08.2019, 21:47

- PK informuje:

W związku z powtarzającymi się nieprawdziwymi doniesieniami medialnymi dotyczącymi czynności wykonywanych w śledztwie w sprawie śmierci Dawida Kosteckiego, Prokuratura Okręgowa Warszawa - Praga w Warszawie stanowczo podkreśla, że 02 sierpnia 2019r. na terenie Aresztu Śledczego Warszawa – Białołęka czynności procesowe przeprowadzali równocześnie dwaj prokuratorzy wskazanej jednostki prokuratury. Po wykonaniu czynności jeden z prokuratorów udał się do Zakładu Medycyny Sądowej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie, gdzie uczestniczył w sekcji zwłok Dawida Kosteckiego.

Ponadto obok prokuratora oraz biegłych patomorfologów prowadzających sekcję zwłok w czynności brali udział: konsultacyjnie - biegły, który uprzednio uczestniczył w oględzinach zwłok denata przeprowadzonych w areszcie śledczym i policyjny technik kryminalistyki. To właśnie prokurator uczestniczący w sekcji zwłok oraz lekarz uczestniczący oględzinach na miejscu ujawnienia zwłok wskazywali na obecność niewielkich zmian skórnych w obrębie szyi zmarłego. Prowadzący sekcje biegli przeprowadzili zewnętrze oględziny wskazanych zmian naskórka, a następnie dokonali otwarcia powłok skórnych szyi nie ujawniając, aby opisane powyżej mikrourazy miały charakter inny niż wyłącznie powierzchowny (nie doszło do przebicia wewnętrznych powłok ciała).

Ustalenia te znalazły odzwierciedlenie w sporządzonej przez nich opinii, a także w zapisie protokołu przeprowadzonej sekcji. Z opinii tej jednoznacznie wynika, że do zgonu Dawida Kosteckiego doszło w wyniku ucisku pętli zawiązanej przez denata na szyi.

kom/ plp/ mark/

Data publikacji 12.08.2019, 21:47